Aktuelnosti Vesti Konkursi i obaveštenja

Danas obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine!


Opština Ivanjica (SRB) i Opština Gusinje (MNE) su danas, 5. juna, obeležile Svetski dan zaštite životne sredine (World Environment Day) kroz realizaciju nekoliko aktivnosti u okviru projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO“.
U osnovnim školama u Gusinju i Ivanjici 5. jun je obeležen kroz organizaciju Eko kviza sa učenicima od 7-og do 9-og, odnosno 6-og do 8-og razreda. Eko kviz je imao za cilj da učenicima omogući da pokažu svoje znanje o ekologiji i održivom razvoju, ali i da pruži šansu da se kvalifikuju za učešće u Eko kampovima koji će biti organizovani u okviru projekta u obe opštine u narednom periodu. Svoje učešće u kvizu je uzelo ukupno 90 učenika iz 4 osnovne škole.
Takođe, danas su zvanično predstavljeni i murali koji su oslikani na zidu dve škole u ovim opštinama, a koji će služiti kao vizuelni podsetnik budućim generacijama o važnosti očuvanja životne sredine.
Škole koje su učestvovale u realizaciji eko kviza u Opštini Ivanjica su: OŠ “Milinko Kušić”, OŠ “Kirilo Savić i OŠ “Sreten Lazarević”, a u Opštini Gusinje je učestvovala OŠ “Džafer Nikočević”.
Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se svake godine na ovaj dan i predstavlja globalni događaj koji promoviše svest i akciju za zaštitu životne sredine. Pokrenut je od strane Ujedinjenih nacija 1974. godine i od tada je postao glavna platforma za javnu promociju ekoloških pitanja na globalnom nivou.
Projekat ČISTO sprovode pomenute dve opštine, a sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

О Аутору

WEB MASTER