Aktuelnosti Vesti Turizam

EKO KAMP 2019

U periodu od (15-18).08.2019. godine lokalna Kancelarija za mlade opštine Ivanjica u saradnji sa odredom izviđača „Ratko Sofijanić“ realizovala je „Eko kamp 2019″, na Goliji – Dajićko brdo, na prostoru Omladinskog kampa. Eko kamp je zvanično otvoren 15.08.2018. godine u 18 časova obraćanjem koordinatora Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, koji je poželeo dobrodošlicu mladim kamperima koji su pristigli iz 13 opština i gradova Srbije. Tom prilikom učesnici kampa su detaljno upoznati sa sadržajem kampa, kao i sa pravilima ponašanja u istom. Na kampu je učestvovalo oko 100 mladih. 
Na samom otvaranju kampa, povodom 10 godina postojanja i rada Kancelarije za mlade, koordinator kancelarije je dodelio zahvalnice bivšim i sadašnjim saradnicima i volonterima koji su svojim angažovanjem kroz aktivnosti doprineli razvoju i kvalitetnom radu kancelarije što je doprinelo ukupnom razvoju omladinske politike na lokalnom nivou. Koordinator kancelarije se takođe zahvalio ostalim partnerima u dosadašnjem radu, a posebno partnerima koji su doprineli izgradnji Omladinskog kampa, kao i u uspostavljanju i pokretanju Eko kampa, kao jednog od većih kampova u okolini i šire. 
Kroz čitav program mladi su imali priliku da nauče dosta o prirodi i zdravoj životnoj sredini sa akcentom na Park prirode „Golija“, kao i da nauče dosta o veštinama, igrama, pravilima i običajima u prirodi, kao i o svojoj bezbednosti u istoj. Mladi su takođe uživali u sportskim i kulturnim sadržajima na Kampu. 
Prvi dan učesnici kampa su u malim grupama učestvovali u razgovorima na temu „Park prirode – Golija“ kako bi se upoznali sa mestom na kojem se kamp realizacije, a takođe i zbog promocije same Golije kao turističke destinacije. Ovaj dan mladi učesnici kampa su završili uz muziku i logorsku vatru u okviru kampa. 
Naredni dan su učesnici kampa podeljeni u nekoliko grupa, kako bi svi dali svoj doprinos i učestvovali u akciji uređivanja Omladinskog kampa i okoline. Učesnici kampa su uspešno ofarbali/prelakirali objekat u okviru kampa, ulazne kapije, stolove i klupe u okviru Amfiteatra u prirodi, elemente Avantura parka, kućicu na drvetu, izgradili piramidu za penjanje, čime je poboljšan kvalitet samog poligona za vežbe u okviru kampa, a, takođe, su uspešno sastavili modele aviona u okviru radionice „Aviomodelarstva“, koja je realizovana u okviru kampa. Nakon toga je trener na radionici leteo modelima aviona.Dan je propraćen i sportskim sadržajima konkretno sa realizacijom takmičenja u Orijentiringu u okolini Omladinskog kampa, gde su se mladi kroz igru upoznali sa okolinom kampa i naučili osnovna pravila orjentacije u prostoru. Nakon večere istog dana, učesnici kampa su organizovano učestvovali u akciji „Noćna šetnja – Vrhovima Golije“, gde su nakon prevoza sa Omladinskog kampa do podnožja osvojili najviši vrh Golije Jankov kamen. 
Treći dan, kao najdinamičniji, bio je propraćen igrama bez granica na novoizgrađenom Avantura parku i u prostoru Omladinskog kampa. Ostatak dana posvećen je sportu na Tičar jezeru u kojem je veliki broj mladih učesnika kampa uzeo učešće. Takođe, ovaj dan mladi učesnici kampa su završili uz muziku i logorsku vatru u okviru kampa. 
Poslednji dan pre samog zatvaranja organizovana je ekološka akcija u kojoj je sređeno kamp mesto uključujući i kompletan prostor „Omladinskog kampa“ i okolinu. Kamp je zatvoren 18.08.2019. u 12:00 časova. 
Zahvaljujemo se svim mladim ljudima koji su učestvovali u ovogodišenjem kampu kao i svim organizacijama i institucijama i komšijama na Dajićkom brdu koje su pomogle realizaciju aktivnosti na istom. Planiramo nastavak realizacije ovog događaja u narednom periodu sa još više posetilaca i drugih zanimljivih aktivnosti za mlade kako opštine Ivavica tako i drugih opština/gradova u Srbiji, a i šire.


О Аутору

Financ