Vesti Kultura

Gostovanje pevačke grupe „Omorika“ u Jutarnjem programu RTS-a u sredu 16.januara

Povod za gostovanje izvorne pevačke grupe „Omorika“ u Jutarnjem programu RTS-a u sredu 16.januara su nedavno snimljene izvorne pesme  koje će za trajno biti sačuvane u zvučnom arhivu Radio televizije Srbije i koje se emituju na svim programima RTS – a. Snimljeno je petnaestak pesama  na terenu, u Domu kulture u Ivanjici,  a snimanje je obavila etnomuzikolog Mirjana Drobac i tonska ekipa Radio Beograda.

     Pevačka grupa Omorika je među najboljim predstavnicima tradicionalnog pevanja u ovom regionu Srbije, a njeni članovi su: Miodrag Ćurčić, solista i vođa grupe,  Dejan Glintić,  Dragutin Rozgić i  Stojadin Jakovljević .

     Predstaviće se pesmama: „Selo svoje volim“ i „Mani mala maramom na mene“.

     Grupa „Omorika“ postoji već 15 godina i  članica je  Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah Ivanjica“ koje radi pri Domu kulture a osnovano  je 2011.godine sa ciljem očuvanja tradicije i izvornog narodnog stvaralaštva. Učesnici su svih manifestacija koje organizuje Dom kulture Ivanjica i najbolji ambasadori našeg grada, što pokazuje brojno učešće grupe „Omorika“  na raznim takmičenjima i manifestacijama u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Republici Srpskoj i širom sveta. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i pehara za izvorno pevanje a naročito za nastup njihovog soliste Miodraga Ćurčića. Na 16. Festivalu izvorne srpske pesme u Prilikama kod Ivanjice, koji je najveći festival tog tipa u Srbiji i okuplja oko 70  do 80 pevačkih grupa, osvojili su treće mesto u konkurenciji muških  grupa. Naša operska diva, Radmila Bakočević, kao član žirija na jednom od festivala u Prilikama, pohvalila je izuzetne pevačke sposobnosti soliste Miodraga Ćurčića.

О Аутору

Financ