Aktuelnosti Vesti

Gradi se četvrti vrtić koji će rešiti probleme mališana na listi

Izgradnjom četvrtog vrtića za decu u Ivanjici bio bi rešen problem mališana koji već duže vreme čekaju na listi za prijem.

Projektna dokumentacija je gotova a ukupna investicija je 83.590.000 dinara. Opština Ivanjica je preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kod Ministarstva privrede aplicirala sa projektom izgradnje i opremanja dečijeg vrtića u Crnjevu tražeći polvinu potrebnih sredstava.

Lokacija za novi vrtić je u dvorišnom prostoru Osnovne škole „Kirilo Savić“ u Crnjevu, u kome živi petina stanovništva ove opštine. Kada se završi moći će da primi 115 dece.

U ovom trenutku, usluge dečijeg vrtića očekuje 139 mališana, jer su smeštajni kapaciteti postojećih objekata nedovoljni za povećanje obuhvata dece. U vrtićima „Đurđevak“, „Zvončica“ i „Bukovica“, koji su deo jedinstvene predškolske ustanove „Bajka“, usluge jednodnevnog boravka u ukupno 22 grupe koristi 379 najmlađih Ivanjičana.

„Listu čekanja izgradnjom ovog vrtića smanjićemo za 80 odsto. Rasteretićemo i postojeće vrtiće i oslobodili nova mesta, jer bi stanovnici Crnjeva dobili priliku da u svom naselju koriste obrazovne i vaspitne usluge ove ustanove. Pružili bismo na prvom mestu adekvatne uslove za sticanje predškolskog obrazovanja našim najmlađim sugrađanima, obezbedili nova radna mesta i uslugom obuhvatili širi krug naše lokalne zajednice“, rekla je Vesna Nikolić, direktorka predškolske ustanove „Bajka“.

Izgradnjom ove obrazovno-vaspitne ustanove stvorili bi se uslovi za zapošljavanje 23 lica: 11 sa visokom i višom stručnom spremom, 5 sa srednjom i 7 lica sa obrazovanjem prvog stepena.

Projektnu dokumentaciju za izgradnju dečijeg vrtića u Crnjevu izradilo je preduzeće „Koning“ iz Novog Sada, a finansirali su je razvojni program Evropski PROGRES preko Evropske unije i Vlade Švajcarske sa 16.065 evra i opština Ivanjica sa 1.785 evra.

Ukupna neto površina novog vrtića je 817 kvadratnih metara. Zbog same konfiguracije terena objekat je projektovan tako da ima podrum, prizemlje i sprat.

Blic/B. Bojović

О Аутору

Financ