Aktuelnosti

Izabrana i nagrađena tri najbolja idejna rešenja za novi most u Ivanjici

Na Konkurs za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja dela „Stare čaršije“ i neposrednog okruženja – odnosno idejnog rešenja novog mosta preko reke Moravice u strogom centru grada, koji je raspisala opština Ivanjica 1. marta ove godine pristiglo je čak 11 radova.

Sam konkurs je tretirao prostorno – kulturno istorijsku celinu od velikog značaja -segmet u zoni starog trga, gradske crkve, Kamenog mosta i Tehničke škole i prostor neposredno uz zonu zaštite, tako što predviđa izmeštanje saobraćaja sa Kamenog mosta, integrišući most sa crkvenom portom, starim trgom i pojasom reke, ali i na postojeće graditeljsko nasleđe oslanja konstrukciju planiranog novog mosta – 100 metara nizvodno od Kamenog mosta – na području stare klanice i nekadašnjeg preduzeća „Novi dani“.

Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitektire, saobraćaja i arheologije, danas je u Ivanjici proglasili tri najbolja rada.

Drugu nagradu za arhitektonsko rešenje pod nazivom 212320 osvojili su docent Miloš Komlenić, Borislav Petrović i Ivan Rašković, redovni profesori sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, arhitekta Nada Jelić i studenti Dezire Tilinger, Slaviša Berac i Maša Žujović.

Trećenagrađeno rešenje pod nazivom „Lipa“, pripalo je Dragani Vasiljević, vanrednom profesoru Arhitektonskog fakulteta, sa timom koji su činili: Aleksandra Vulović, Zlatko Lončarević, Neda Markovski i Marijana Milanović.

Prvoplasirano urbanističko-arhitektonsko rešenje biće nagrađeno sa 180.000, druga nagrada je 120.000, a treća 60.000 dinara.

U žiriju za odabir najboljih radova bili su:

prof. dr Mirko Kovačević, diplomirani inženjer arhitekture, glavni arhitekta Obnove Hilandara, Gordana Gavrić, diplomirani arheolog, savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, dr Nenad Šekularac, diplomirani inženjer arhitekture, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Dragoslav Nikolić, diplomirani ekonomista, rukovodilac Odeljenja za lokalnu poresku administraciju Opštinske uprave opštine Ivanjica i Jelena Jovanović, diplomirani inženjer saobraćaja, saobraćajni inspektor u Odeljenju za inspekcijske poslove Opštinske uprave opštine Ivanjica,

Usvajanjem urbanističko – arhitektonskog rešenja postavljene su koordinate kojima će se zaustaviti devastacioni procesi, vraćanje starog sjaja i trajna zaštita Kamenog mosta.

Planski osnov za urbanističko – arhitektonski konkurs bio je Plan detaljne regulacije turističko – rekreativne zone „Jakovića polje“, preporuka i rešenja o merama tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i detaljne saobraćajne smernice za izgradnju novog mosta u centru grada.

ZAPISNIK SA KOMISIJE

О Аутору

Financ