Aktuelnosti Vesti

Jačanje kapaciteta javno komunlanih preduzeća i lokalnih samouprava Gusinje i Ivanjica uz podršku Evropske unije

U periodu od 15. do 17. novembra 2023. godine održana je studijska poseta predstavnika Opštine Gusinje i DOO “Komunalne djelatnosti” Gusinje Opštini Ivanjica u okviru projekta “Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO”.
Predstavnici Opštine Gusinje su imali priliku da se upoznaju sa radom i dobrim praksama u upravljanju otpadom partnerske Opštine Ivanjica. Jedan dan studijske posete je bio posvećen predavanju na temu sistema upravljanja otpadom u Opštini Ivanjica, ali su dati i konkretni predlozi za unapređenje efikasnosti ovog sistema, a samim tim i pružanje kvalitetnih usluga svojim građanima.


Drugi dan je bio posvećen poseti Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko koji se nalazi u Užicu, gde su učesnici imali prilike da se upoznaju sa funkcionisanjem Regionalnog centra, da obiđu postrojenje, ali i da prikupe važne informacije za pokretanje inicijative za uspostavljanje Regionalne deponije u severnom delu Crne Gore.
Poslednjeg dana studijske posete organizovan je radni sastanak sa direktorom Javno komunalnog preduzeća u Ivanjici, obilazak garaže JKP-a, upoznavanje sa mehanizacijom u sistemu upravljanja otpadom, upoznavanje sa sistemom pražnjenja kanti za reciklažu, obilazak podzemnih kontejnera koji su nabavljeni u okviru projekta, ali i praćenje procesa pražnjenja podzemnih kontejnera – lokacija Kušića Han.


Projekat ČISTO sprovode pomenute dve opštine u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). 
Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 evra.

О Аутору

WEB MASTER