Vesti

Još dva dana na javnom uvidu plan uređenja poslovne zone Senjak

Opština Ivanjica bi kroz nekoliko meseci mogla da dobije planska akta neophodna za početak uređenja poslovno-proizvodne zone „Senjak“. Tim povodom na rani Javni uvid stavljen je Plan detaljne regulacije ovog područja, a svi zainteresovani ga mogu pogledati u sali Skupštine opštine do 18. novembra.

Jedan od glavnih razloga izrade Plana jeste da se u narednom periodu ustanovi slobodna proizvodno-poslovna zona, a kako se navodi u obrazloženju, argumenti koji govore u prilog ovome proizilaze iz stanja u kome se nalazi ivanjička privreda i potrebe da se stvori ambijent za uspešno poslovanje, bez carinskih i poreskih opterećenja koja će lokalnu privredu učiniti konkurentnijom.

Područje Plana zauzima ukupnu površinu od 32,65 hektara i sastoji se iz dve razdvojene prostorne celine, smeštene između državnog puta prvog B reda na zapadu i reke Moravice na istoku. Prvi deo područja Plana obuhvata prostor ispod NIS-ove benzinske stanice, a u njega ulaze preduzeća: „Konstantintex“, „Pegaz“, „Proleter“, stovarišni prostor „Građevinara“, Dom učenika srednjih škola i bivši „Grafičar“. Drugi, veći deo, zahvata prostor od mosta na Sađavcu, do stambenog naselja na reci Moravici, ispod bivšeg Graditelja. U njega spadaju privredni subjekti: konfekcija „Javor“, fabrika nameštaja „Matis“ i preduzeće Crown forest“.

Kao prateći objekti slobodne proizvodno-poslovne zone, planirane su uslužne i komunalne delatnosti i objekti javne namene – sporta i rekreacije, saobraćajne infrastrukture i javna garaža.

Miljko Glavinić„U toku ranog Javnog uvida koji se završava u petak 18. novembra, privredni subjekti koje obuhvata Plan detaljne regulacije, treba da se izjasne o svojim budućim potrebama u okviru proizvodno-poslovne zone. Nakon toga se pristupa izradi Nacrta plana koji ide ponovo na javni uvid, a zatim sledi usvajanje planskog dokumenta od strane lokalnog parlamenta. Ukoliko sve bude po planu ovaj posao bi trebao da se završi u naredna tri meseca“, kaže Miljko Glavinić, načelnik Odeljenja za urbanizam, stambene i komunalne delatnosti opštinske uprave.

Obrađivač plana, izabran na tenderu je preduzeće „IST Urban“ iz Niške Banje, a vrednost posla je 327.000 dinara. Nosilac izrade Plana detaljne regulacije proizvodno-poslovne zone „Senjak“ je Opština Ivanjica, koja je i obezbedila sredstva u saradnji sa Evropskim PROGRES-om.

Izvor:infoliga.rs/

 

О Аутору

Financ