Vesti Kultura

Književno veče Saliha Selimovića

Književno veče, gost Salih Selimović

Četvrtak 7.decembar, 18 časova

Plava sala – Dom kulture Ivanjica

     Dom kulture Ivanjica u četvrtak 7.decembra organizuje književno veče Saliha Selimovića na temu: „Poreklo prezimena od Peštera do Golije“.

     Salih Selimović je srpski istoričar, profesor i publicista iz Sjenice. Poznat je po svojim istraživanjima u oblastima istorije, islamizacije jugoslovenskih prostora, demografiji i migracijama stanovništva.

     Salih je rođen 25. Oktobra 1944.godine u Tešnju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom Tešnju, a fakultetske studije na Sarjevskom univerzitetu. Nakon završenih studija u Sarajevu radio je kao nastavnik istorije u Kladnici kod Sjenice, zatim u Samoupravnoj interesnoj zajednici za osnovno obrazovanje u Sjenici i bio direktor u Osnovnim školama u selima Godijevo i Sušica kod Bijelog Polja. Istorijom kao naukom, Salih se počeo baviti odmah po završetku studija, a oblast njegovog posebnog interesovanja je poreklo porodica i islamizacija, kao i demografski i migracioni procesi na Sjeničko – pešterskoj visoravni i u celoj Raškoj oblasti.

     Selimović je aktivni učesnik mnogih naučnih skupova i stalni saradnik više naučnih zbornika. Do sada je objavio 6 knjiga i preko 70 naučnih radova, koji su publikovani u naučnim zbornicima istorijskih muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je studija „Sjenica“ i „Kladnica“ i jedan od autora antropogeografske studije „Sjenički kraj“. Njegova poslednja knjiga  „Prilozi poreklu, islamizaciji, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti“, je od stručne javnosti ocenjena kao izuzetan istoriografski dragulj. Selimović je nagrađivan više puta za naučne oblasti kojima se bavi. Dobitnik je Vukove  i Kočićeve nagrade za 2013.godinu.

     Pozivamo Vas da 7.decembra 2017.godine sa početkom u 18 časova dođete u Plavu salu Doma kulture u Ivanjici i saznate nešto više o stvaralaštvu Saliha Selimovića.

О Аутору

Financ