Vesti Kultura

Kovilje 2019

      U petak  26.jula 2019.godine, povodom slave manastira Svetog Arhangela Gavrila u Kovilju,  Dom kulture Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica organizuju kulturno-umetnički program .  U programu učestvuju izvorne pevačke grupe opštine Ivanjica, instrumentalisti, zdravičari i humoristi, i izvorne pevačke grupe sa strane, gosti manifestacije.  

    Liturgija u manastiru  počinje u 9 časova a kulturno umetnički program u 14 časova.

Manastir Kovilje pripada eparhiji  Žičkoj srpske pravoslavne crkve.

Smešten je na ulazu u selo Kovilje, na 32 kilometra od Ivanjice, na obroncima planina Golije i Javora, u dolini reke Nošnice. Manstirski hram je posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu.

Prvi pomen o ovom manastiru nalazi se u Kruševačkom Pomeniku iz 1606. godine.

Manastir sačinjavaju dva hrama: prvi posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu i drugi koji je kasnije sagrađen, a posvećen Svetom Nikoli. Crkva Svetog Arhangela se jednim delom naslanja na stenu, tako da se može svrstati u red pećinskih crkava isposničkog tipa. Smatra se da je manastir nastao s kraja 12. i početkom 13. veka, sudeći po ostacima živopisa i predanja.

Godine 1644. raški mitropolit Gavrilo (Rašković), dolazi u manastir i nalazi ga odavno zapuštenog, u teškom stanju. Tada ga obnavlja i u njemu ostaje jedno vreme, a 1651. manastiru prilaže jedno okovano i ukrašeno Sveto Jevanđelje za bogoslužbene potrebe obnovljene crkve Svetog Nikole, i oslobađa manastirsku zemlju koju vraća manastiru.

Iz zapisa iz 1733. godine vidi se da je u manastiru živeo duhovnik Filip kod koga su učili oni koji su hteli biti sveštenici. Iz svega se vidi da je manastir zauzimao važno mesto kako u duhovnom, tako i u nacionalnom i političkom životu naroda ovog kraja

Manastir je obnovljen 2005. godine, a u periodu od 2007 – 2009 izgrađen je i manastirski konak. Sada je ženski manastir,  a mlade i vredne monahinje predano rade na uređenju dvorišta oko konaka, služe svakodnevne liturgije, dočekuju putnike namernike i sa puno topline im pričaju o bogatoj istoriji ovog verskog zdanja.

                          Dobro došli u Kovilje 26.jula na Aranđelovdan!

О Аутору

Financ