Aktuelnosti Vesti Društvo

Nastavljeno jačanje kapaciteta javno komunlanih preduzeća i lokalnih samouprava Gusinje i Ivanjica uz podršku Evropske unije

Nastavljeno jačanje kapaciteta javno komunlanih preduzeća i lokalnih samouprava Gusinje i Ivanjica uz podršku Evropske unije

U periodu od 6. do 8. decembra 2023. godine održana je studijska poseta predstavnika Opštine Ivanjice i Javno komunalnog preduzeća Ivanjica Opštini Gusinje u okviru projekta “Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO”. Ova studijska posjeta je imala za cilj upoznavanje sa načinom upravljanja otpadom u Gusinju, gde se primenjuje metodologija zero waste opštine.


Predsednik Opštine Gusinje, gospodin Sanel Balić, je otvorio radni sastanak prvog dana posete, a potom su predstavljeni osnovni principi nultog otpada i istaknuti primeri dobre prakse u ovoj oblasti. Drugi dan posete je bio posvećen detaljnom upoznavanju sa radom DOO “Komunalne djelatnosti” u Gusinju. Učesnicima je predstavljen način primene novog sistema upravljanja otpadom u Gusinju po metodologiji nultog otpada sa sakupljanjem otpada od vrata do vrata u 5 frakcija, pratećoj infrastrukturi i situaciji upravljanja otpadom u Crnoj Gori. Tokom predavanja, predstavnici Opštine Gusinje i Opštine Ivanjica su postavljali pitanja i razmjenjivali znanja o predstavljenim temama i specifičnim problemima kod upravljanja otpadom.


Takođe, tokom posete učesnici su imali prilike da obiđu DOO “Komunalne djelatnosti”, Reciklažni centar (MRF) i deponiju „JERINA“, kako bi se direktno upoznali s procesima upravljanja otpadom u praksi. Posećen je i turistički centar NP Prokletije kako bi se učesnici upoznali sa načinom upravljanja otpadom unutar parka. Nakon toga, učesnici su obišli područje NP Prokletije (Grebaje – Vusanje), stičući uvid u pristup očuvanju prirode i upravljanju otpadom u ovom ekološki važnom području.


Delegacija iz Ivanjice je imala priliku da stekne dublje razumijevanje metodologije nultog otpada i da se inspiriše primjerima dobre prakse u upravljanju otpadom u Opštini Gusinje i Nacionalnom parku Prokletije. Ova posjeta je poslužila kao korak naprijed ka uspostavljanju održivijeg i čistijeg okruženja u lokalnim zajednicama.
Projekat ČISTO sprovode pomenute dve opštine u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 koji sufinansira Evropska unija, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). 


Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 evra.

О Аутору

WEB MASTER