Vesti

Obeležavanje 18 godina od početka NATO agresije na SRJ

Povodom obeležavanja 18 godina od početka NATO agresije na SRJ, Srpski ratni veterani opštine Ivanjica, Dom kulture i Kancelarija za mlade organizuju Akademiju u znak sećanja na dane koje ne možemo i ne smemo zaboraviti.
Punih 11 nedelja, odnosno 78 dana, trajala je danonoćna agresija bombardovanja naše teritorije . Na meti agresora bile su bolnice, fabrike, drumski i železnički mostovi, aerodromi, PTT i televizijski centri, radio televizijski predajnici, rezidencioni objekti, ambasade, objekti MUP-a i vojske Jugoslavije ali i kolone naroda u zbegu i varoške četvrti širom zemlje gde ni blizu nije bilo vojnih objekata.
Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca a ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara.
Na Akademiji će govoriti ,predsednik Srpskih ratnih veterana Ivanjice, Nikola Milošević i predsednika Skupštine Srpskih ratnih veterana, Miloš Ćirković uz učešće Gradskog hora Ivanjice.

О Аутору

Financ