Aktuelnosti Vesti

Obeležavanje Javorskog rata 2021. godine

Oj  Javore ne treba ti kiše, tebe Srbi krvlju natopiše”

            Ovako se pevalo posle Javorskog srpsko-turskog rata 1876. godine, koji je Srbija izgubila sa gubitkom blizu 20.000 vojnika. Ovaj rat bio je uvod u pobede Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, kada se konačno oslobodila od petovekovnog turskog ropstva.

            Javorski rat ne možemo da slavimo, ali moramo da ga pamtimo i obeležavamo. To se posebno čini kada je njegovo obeležavanje ušlo u kalendar Vojske Srbije na Petrovdan 12. jula svake godine. Manifestacija na Javoru je posebno dobila na značaju od kada se kao njen pokrovitelj pojavljuje predsednik Srbije. Zbog toga i zbog učešća Vojske Srbije Manifestacija na Javoru postala je državna manifestacija.

                        Centralni deo Manifestacije počinje 12. jula u 08.00 časova liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici, srpskim ratnicima Javorskog rata, koju će služiti NJP vladika mileševski Atanasije uz sasluženje sveštenstva eparhija Mileševske i Žičke. Od 11.00 do 13.00 časova organizatori Manifestacije sa Vojskom Srbije i udruženjima koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije odaće počast borcima Javorskog rata i položiti vence na spomen obeležje na Kalipolju, spomenik majoru Iliću na Javoru i spomenik palim Crnogorcima u ratovima za oslobođenje Srbije na Kušićima. Od 14.00 do 16.00 časova traje XIV Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, u kome u kulturno umetničkom programu učestvuju ansambli Kulturno-umetničkih društava iz matice i dijaspore, izvorne pevačke grupe, guslar i glumci iz Beograda koji će govoriti tekst Milovana Vitezovića o Javorskom ratu i ratnicima.

Posle zvaničnog programa nastavlja narodno veselje.

            Dođite na ovu tradicionalnu nacionalnu Manifestaciju, koju organizuju opštine Ivanjica i Nova Varoš i Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda, uz aktivno učešće Vojske Srbije.

           

О Аутору

Financ