Aktuelnosti Vesti

U opštini Ivanjica otvoren šalter Privredne komore Srbije

U cilju podrške razvoju preduzetništva Privredna komore Srbije je u saradnji sa opštinom Ivanjica svečano otvorila “Šalter za preduzentike“ u ovom gradu.

Prateći aktuelne probleme poslovanja preduzetnika Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije, pokrenuo je projekat otvaranja šaltera i van beogradskih opština.
Šalter privredne komore Srbije koji je danas otvoren u Ivanjicu od velikog je značaja za razvoj privrede u našoj opštini. Uspešna i dobro razvijena privreda prioritet je svake ozbiljne i odgovorne vlasti.

Cilj je da kroz saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji, PKS na efikasan način informiše, upoznaje i obaveštava preduzetnike o svim aktivnim programima.

Novootvoreni šalter za preduzetnike nalzi se u okviru Uslužnog centra opštine Ivanjica.

Kao i u većini opština u Srbiji, ekonomski razvoj opštine Ivanjica bio je vezan za osnivanje velikih privrednih sistema koji su bili pokretači celokupnog razvoja i zapošljavali najveći broj radnika.

Proces tranzicije i privatizacije je izazvao velike poremećaje polne, starosne i obrazovne strukture nezaposlenih – na lokalnom tržištu rada dolazi do naglog porasta broja nezaposlenih lica kojima je radni odnos prestao usled stečaja, socijalnih programa i likvidacije predzeća u kojima su bili zaposleni, pri tome je naročito izraženo naglo povećanje nestručnih lica, lica starijih od 45-50 godina, zastarelih zanimanja i obrazovnih kvalifikacija.

Nakon raspada nekada velikih društvenih preduzeća krenulo se sa pokretanjem sopstvenog biznisa, naročito u oblasti drvne i tekstilne industrije – finalizacija prerade drveta (imamo sirovinu i kvalifikovanu radnu snagu) i tekstila (kvalifikovana radna snaga ) u okviru malih i srednjih preduzeća.Od 2002. godine i započinjanja procesa tranzicije i restruktuiranja privrede, većina preduzeća je danas privatizovana.

Na kraju 2015. god. na evidenciji nezaposlenih lica bilo je 4448 lica, od toga 2318 žena. Zaključno sa 31.12.2020. ukupan broj nezaposlenih lica je 2.967 , što je u poslednjih deset godina najmanji broj evidentiranih lica.

Broj privrednih društava u našoj opštini se poslednjih godina kretao u smeru blagog uvećanja, pa je 2017. godine bilo 6 novoosnovanih, a 21 brisanih/ugašenih, u 2018. godini je brisano/ugašeno 23 privredna društva, a otvoreno 18. U 2019. godini novoosnovanih je registrovano 65, a ugašeno 34. Ukupan broj aktivnih privrednih društava u 2019. godini je 484.


Što se preduzetnika tiče, evidentan je povećan broj novootvorenih, pa je 2017. godine bilo novoosnovanih 216, a brisanih/ugašenih 106. U 2018. godini je povećan broj novootvorenih i to čak za 133 u odnosu na 2017. godinu, odnosno registrovano je 349 preduzetnika. Taj trend je nastavljen i u 2019. godini, pa je novootvorenih preduzetenika bilo 303.Ukupan broj aktivnih preduzetnika na teritoriji opštine Ivanjica je 1837. Najviše preduzetnika ima u sledećim sektorima: trgovina na veliko i malo, prerađivačka delatnost, saobraćaj, skladištenje i veze, usluge smeštaja i hrane, poljoprivreda. Veliki broj preduzetnika su žene preduzetnice.

Izvor: InfoLIGA

О Аутору

Financ