Vesti

Obeležen 5- Decembar- Svetski dan volontera

Lokalna Kancelarija za mlade opštine Ivanjica obeležila je 5. decembar Svetski dan volontera, koji je planiran u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade opštine Ivanjica.

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, obeležava se u svetu kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program Ujedinjenih nacija za volontere. Motivi za volonterski rad izraz su visoke svesti i spremnosti da se odgovori na potrebe drugih i unapredi život u svojoj zajednici.

Pored saznanja da čine nešto za „pravu stvar“, volonteri su u prilici da dobiju nova iskustva, znanja i veštine i da ostvare nova prijateljstva i kontakte, kao i da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja. Svaki treći čovek u svetu se bavio/bavi volonterskim radom.

Lokalna Kancelarija za mlade opštine Ivanjica prema standardima EU, podigla je sistem volontiranja na viši nivo. Svaki saradnik volonter lokalne Kancelarije za mlade opštine Ivanjica ima svoju „Volontersku knjižicu“ u koju se upisuje volonterski staž. Svaki minut proveden u volontiranju biće upisan u volontersku knjižicu i pečatiran, kao i svaka edukacija, obuka i stečena veština koju volonteri budu prošli u kancelariji.

Volontiranje treba da bude sastavni deo aktivnosti svake mlade osobe, što se naročito vrednuje u zapadnim zemljama, a i kod nas. Volonterske knjižice su volonterima od veoma velikog značaja jer je to dokaz o njihovom vremenu provedenom u volontiranju koje će im biti potrebno na raznim konkursima za posao, stipendije itd.

U okviru obeležavanja ovog dana organizovan je stastanak na kome su prisustvovali volonteri Kancelarije za mlade, kao i novi mladi ljudi koji su došli da po prvi put uđu u svet volontiranja. Mladima je prezentovan plan rada Kancelarije za mlade za 2018. godinu, kao i aktivnosti u koje se oni mogu uključiti i kao volonteri i kao učesnici, a novim saradnicima/volonterima podeljene su volonterske knjižice.

dav

О Аутору

Financ