Vesti Kultura

Obeleženo 140 godina od bitke na Javoru


Полагањем венаца на споменик мајору Михаилу Илићу и погинулима на Јаворском ратишту и у Калипољској бици 1876. године, као и свечаним програмом на месту на коме је та битка почела пре 140 година, Србија је обележила значајан национални јубилеј из историје борби за слободу и уједињење.

Венце су на костурницу и споменик положили начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић у својству изасланика главног покровитеља обележавања јубилеја, председника Србије Томислава Николића, али и председници општина Ивањице и Нове Вароши.

javor 7

Венце су положили и представници удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1918. године из Ивањице, Ужица и Нове Вароши, представници хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда, Равногорски покрет Ивањице, Друштво „Српски домаћини“ и представници основне школе „Мајор Илић“ из Кушића.

„Моја је лична и војничка част што сам у прилици да на овом историјском месту, попришту велике битке и несебичне жртве за слободу, одам пошту јунацима чије је дело уткано у традицију Војске Србије коју чувамо и којом се поносимо“, рекао је Диковић.

Пренео је поруку председника Николића који је истакао да је „Први српско – турски рат, 1876. године, био борба Давида и Голијата, рат мале и лоше припремљене Србије против моћне и добро наоружане Турске“.

Но, српска војска је, пише у поруци председника Николића, имала арсенал више, против кога се каткад тешко може: у том рату, бој је било срце у јунака, пре свега.

„Није ово само место сећања, већ и опомене да су наши преци, славни борци, знали да стичу нашу независност, ослобађају нас ропства и уједињују за сва времена. Наше ходочашће на ово место страдања и победе није намера да живимо у прошлости већ потреба да боље упознамо и разумемо себе“, додаје се у поруци предсеника Србије.

javor 2

Битке за Јавор и око те планине 1876. године, биле су део великог сукоба с Турском у који је Србија ушла због страхотних репресалија турске војске над српским живљем у Босни због Херцеговачког устанка.

Цео сукоб, као и Други српско-турски рат 1877. и 1878. године, део је ширег вишевековног геополитичког проблема познатог као „Источно питање“.

Јаворско ратиште је отворено 6. јула 1876. године, на Калипољу, а српском војском на том фронту је командовао најпре генерал Фрањо Зах.

Након изузетно великих губитака већ првог дана и рањавања самог Заха, српска војска је била деморалисана, а налети Турака су претили да изазову слом тог дела фронта.

Смелим маневрима неколико официра и њиховом личном иницијативом, пре свега поручника Михаила Илића, спречена је катастрофа и пораз на том бојишту који би знатно отежао српске ратне напоре на другим ратиштима.

У спомен на Калипољску битку и те догађаје у народу овог краја познатије као Јаворски рат, подигнут је споменик Илићу и јунацима битке,

Пригодним културно уметничким програмом завршена је свечаност поводом обележавања 140 година српско-турског рата на Јавору, значајног националног јубилеја чији су организатори општине Ивањица и Нова Варош и хуманитарна организација „Стара Рашка“ под покровитељством председника Србије, Томислава Николића.

О Аутору

Financ