Vesti Kultura

Obeleženo 140 godina od bitke na Javoru


Polaganjem venaca na spomenik majoru Mihailu Iliću i poginulima na Javorskom ratištu i u Kalipoljskoj bici 1876. godine, kao i svečanim programom na mestu na kome je ta bitka počela pre 140 godina, Srbija je obeležila značajan nacionalni jubilej iz istorije borbi za slobodu i ujedinjenje.

Vence su na kosturnicu i spomenik položili načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković u svojstvu izaslanika glavnog pokrovitelja obeležavanja jubileja, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali i predsednici opština Ivanjice i Nove Varoši.

javor 7

Vence su položili i predstavnici udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine iz Ivanjice, Užica i Nove Varoši, predstavnici humanitarne organizacije „Stara Raška“ iz Beograda, Ravnogorski pokret Ivanjice, Društvo „Srpski domaćini“ i predstavnici osnovne škole „Major Ilić“ iz Kušića.

„Moja je lična i vojnička čast što sam u prilici da na ovom istorijskom mestu, poprištu velike bitke i nesebične žrtve za slobodu, odam poštu junacima čije je delo utkano u tradiciju Vojske Srbije koju čuvamo i kojom se ponosimo“, rekao je Diković.

Preneo je poruku predsednika Nikolića koji je istakao da je „Prvi srpsko – turski rat, 1876. godine, bio borba Davida i Golijata, rat male i loše pripremljene Srbije protiv moćne i dobro naoružane Turske“.

No, srpska vojska je, piše u poruci predsednika Nikolića, imala arsenal više, protiv koga se katkad teško može: u tom ratu, boj je bilo srce u junaka, pre svega.

„Nije ovo samo mesto sećanja, već i opomene da su naši preci, slavni borci, znali da stiču našu nezavisnost, oslobađaju nas ropstva i ujedinjuju za sva vremena. Naše hodočašće na ovo mesto stradanja i pobede nije namera da živimo u prošlosti već potreba da bolje upoznamo i razumemo sebe“, dodaje se u poruci predsenika Srbije.

javor 2

Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba s Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahotnih represalija turske vojske nad srpskim življem u Bosni zbog Hercegovačkog ustanka.

Ceo sukob, kao i Drugi srpsko-turski rat 1877. i 1878. godine, deo je šireg viševekovnog geopolitičkog problema poznatog kao „Istočno pitanje“.

Javorsko ratište je otvoreno 6. jula 1876. godine, na Kalipolju, a srpskom vojskom na tom frontu je komandovao najpre general Franjo Zah.

Nakon izuzetno velikih gubitaka već prvog dana i ranjavanja samog Zaha, srpska vojska je bila demoralisana, a naleti Turaka su pretili da izazovu slom tog dela fronta.

Smelim manevrima nekoliko oficira i njihovom ličnom inicijativom, pre svega poručnika Mihaila Ilića, sprečena je katastrofa i poraz na tom bojištu koji bi znatno otežao srpske ratne napore na drugim ratištima.

U spomen na Kalipoljsku bitku i te događaje u narodu ovog kraja poznatije kao Javorski rat, podignut je spomenik Iliću i junacima bitke,

Prigodnim kulturno umetničkim programom završena je svečanost povodom obeležavanja 140 godina srpsko-turskog rata na Javoru, značajnog nacionalnog jubileja čiji su organizatori opštine Ivanjica i Nova Varoš i humanitarna organizacija „Stara Raška“ pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Tomislava Nikolića.

О Аутору

Financ