Vesti

Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke

Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећење на Јаворски рат (1876-1878) обележене су 142. године од битке у којој је Србија супротстављајући се турским снагама изгубила близу 20.000 војника. Јаворски рат започео је 6. јула на Калипољу са око 35.000 српских војника.

У знак сећања на страдале борце данас су на Јавору венце положили генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић, представници Војске Србије, општина Ивањица и Нова Варош, Удружења која негују традицију ослободилачких ратова као и представници ОШ’’Мајор Илић’’- Кушићи.
Поводом годишњице, генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић отворио је пут преко села Љепојевићи који повезује Златиборски и Моравички округ и од великог је значаја за мештане овог краја.

 Хуманитарна организација ’’Стара Рашка’’ једанаест година заредом на овај дан организу

је и ’’Сабор српске омладине из матице и расејања’’. У културно уметничком програму наступили су гости из дијаспоре,културно уметничка друштва: „Свети Ђорђе“ из Станчева код Темишвара,“Српски витезови“ из Бања Луке и „Ђоко Патковић“ из Боботе, и домаћини, КУД „Дом културе Ивањица“ и“ Дом културе Нова Варош“. Песмом о Јавору добродошлицу гостима на Јавор пожелела је изворна певачка група „Оморика“ а наступили су и браћа Коларевић и певачки парови из вика из Нове Вароши.

Од прошле године Јаворски рат-Калипољска битка сврстани су и у званичан календар Војске РС.

Извор: ИНФОЛИГА

О Аутору

Financ