Vesti

Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke

Polaganjem venaca na spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878) obeležene su 142. godine od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 20.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika.

U znak sećanja na stradale borce danas su na Javoru vence položili generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković, predstavnici Vojske Srbije, opština Ivanjica i Nova Varoš, Udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova kao i predstavnici OŠ’’Major Ilić’’- Kušići.
Povodom godišnjice, generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković otvorio je put preko sela Ljepojevići koji povezuje Zlatiborski i Moravički okrug i od velikog je značaja za meštane ovog kraja.

 Humanitarna organizacija ’’Stara Raška’’ jedanaest godina zaredom na ovaj dan organizu

je i ’’Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja’’. U kulturno umetničkom programu nastupili su gosti iz dijaspore,kulturno umetnička društva: „Sveti Đorđe“ iz Stančeva kod Temišvara,“Srpski vitezovi“ iz Banja Luke i „Đoko Patković“ iz Bobote, i domaćini, KUD „Dom kulture Ivanjica“ i“ Dom kulture Nova Varoš“. Pesmom o Javoru dobrodošlicu gostima na Javor poželela je izvorna pevačka grupa „Omorika“ a nastupili su i braća Kolarević i pevački parovi iz vika iz Nove Varoši.

Od prošle godine Javorski rat-Kalipoljska bitka svrstani su i u zvaničan kalendar Vojske RS.

Izvor: INFOLIGA

О Аутору

Financ