Vesti Kultura

Obeleženo 143 godine od Javorskog rata

Polaganjem venaca na spomen obeležje na Kalipolju i spomenik majoru Mihailu Iliću i poginulima junacima na Javorskom ratištu i u Kalipoljskoj bici 1876. godine, kao i svečanim programom na mestu na kome je ta bitka počela pre 143 godine, Srbija je obeležila značajan nacionalni jubilej iz istorije borbi za slobodu i ujedinjenje.

Srbija je suprotstavljajući se turskim snagama u ovom ratu izgubila blizu 25.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika.

U znak sećanja na stradale borce vence je u ime predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, položio njegov izaslanik, ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, predstavnici  Ministarstva odbrane Vojske RS, predsednici  opština Ivanjica i Nova Varoš, Zoran Lazović i Radosav Vasiljević, predstavnici Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’iz Beograda, udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova iz Ivanjice i Užica i  predstavnici OŠ’’Major Ilić’’oz Kušića.

Povodom 143 godine od Javorskog rata, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, podsetio je prisutne koliki je značaj bitaka koje su se vodile na ovoj planini, otežaloj od istorije, ističući da je srpski narod položio ogromne žrtve, ali nikada nije odustao. U tim bitkama proslavio se Jagodinac major Mihailo Ilić. Život je dao za slobodu a na Javoru mu je podignut spomenik i srpski narod ga brižno čuva od zaborava.

Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, rekao je da su od najstarijih vremena najmudriji među ljudima imali svest o tome koliko je život kratak i da jedino što ostaje iza njega je, delo. Danas je prava prilika da se sagleda ljudska uloga u velikom delu koje je ostalo iza Majora Ilića i svih boraca, a to je život i rad u jednoj savremenijoj i modernijoj državi. Major Ilić je bio slavan ratnik ali i veliki vizionar.

Svečanost povodom obeležavanja 143 godine srpsko-turskog rata na Javoru,nastavljena je prigodnim kulturno umetničkim programom, XII Saborom srpske omladine iz matice i rasejanja, u kome su učestvovala Srpska kulturno umetnička društva:  „Sveti Đorđe“ iz Stančeva kod Temišvara – Rumunija, „Đoko Patković“ iz Bobote kod Vukovara – Hrvatska, „Srpski vitezovi“ iz Banja Luke – Republika Srpska, Kud „Dom kulture Ivanjica“, Kud „Jovan Tomić“ Dom kulture Nova Varoš, pevačka grupa Izvor Moravice iz Kušića, guslar Milić Šaponjić sa Zlatara i pobednici Javorskog sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije, Radoslav Stanić iz Pljevalja i Drago Matijašević iz Nikšića.

Organizatori zvaničnog programa manifestacije su opštine Ivanjica i Nova Varoš, Humanitarna organizacija ‘’Stara Raška’’ iz Beograda i Dom kulture Ivanjica.

О Аутору

Financ