Vesti Kultura

Obeleženo 143 godine od Javorskog rata

Полагањем венаца на спомен обележје на Калипољу и споменик мајору Михаилу Илићу и погинулима јунацима на Јаворском ратишту и у Калипољској бици 1876. године, као и свечаним програмом на месту на коме је та битка почела пре 143 године, Србија је обележила значајан национални јубилеј из историје борби за слободу и уједињење.

Србија је супротстављајући се турским снагама у овом рату изгубила близу 25.000 војника. Јаворски рат започео је 6. јула на Kалипољу са око 35.000 српских војника.

У знак сећања на страдале борце венце је у име председника Србије, Александра Вучића, положио његов изасланик, министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, представници  Министарства одбране Војске РС, председници  општина Ивањица и Нова Варош, Зоран Лазовић и Радосав Васиљевић, представници Хуманитарне организације ‘’Стара Рашка’’из Београда, удружења која негују традицију ослободилачких ратова из Ивањице и Ужица и  представници ОШ’’Мајор Илић’’оз Кушића.

Поводом 143 године од Јаворског рата, председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, подсетио је присутне колики је значај битака које су се водиле на овој планини, отежалој од историје, истичући да је српски народ положио огромне жртве, али никада није одустао. У тим биткама прославио се Јагодинац мајор Михаило Илић. Живот је дао за слободу а на Јавору му је подигнут споменик и српски народ га брижно чува од заборава.

Министар за рад запошљавање борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, рекао је да су од најстаријих времена најмудрији међу људима имали свест о томе колико је живот кратак и да једино што остаје иза њега је, дело. Данас је права прилика да се сагледа људска улога у великом делу које је остало иза Мајора Илића и свих бораца, а то је живот и рад у једној савременијој и модернијој држави. Мајор Илић је био славан ратник али и велики визионар.

Свечаност поводом обележавања 143 године српско-турског рата на Јавору,настављена је пригодним културно уметничким програмом, XII Сабором српске омладине из матице и расејања, у коме су учествовала Српска културно уметничка друштва:  „Свети Ђорђе“ из Станчева код Темишвара – Румунија, „Ђоко Патковић“ из Боботе код Вуковара – Хрватска, „Српски витезови“ из Бања Луке – Република Српска, Куд „Дом културе Ивањица“, Куд „Јован Томић“ Дом културе Нова Варош, певачка група Извор Моравице из Кушића, гуслар Милић Шапоњић са Златара и победници Јаворског сабора двојничара и старих инструмената Србије, Радослав Станић из Пљеваља и Драго Матијашевић из Никшића.

Организатори званичног програма манифестације су општине Ивањица и Нова Варош, Хуманитарна организација ‘’Стара Рашка’’ из Београда и Дом културе Ивањица.

О Аутору

Financ