Aktuelnosti

Obeleženo 144 godine od Javorskog rata- Kalipoljske bitke

Polaganjem venaca na spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878), obeležene su 144. godine od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 25.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika. Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahovitih represija.

U znak sećanja na stradale borce vence su danas na Kalipolju položili: delegacija Ministarstva odbrane Vojske RS, predstavnici opština Ivanjica i Nova Varoš i predstavnici Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’. Nakon toga venci su položeni na spomenik Majoru Iliću i ratnicima poginulim za otadžbinu od 1876 -1878. godine. Počast junacima odala je i OŠ ’’Major Ilić’’ iz Kušića kao i predstavnici Ravnogorskog pokreta.

Risto Dilparić, predsednik UO Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’ koja uz podršku Ministarstva odbrane i presednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, godinama unazad obeležava i čuva sećanje na junake Javorskog rata, rekao je da se na ovoj planini otežaloj od istorije odaje počast svim junacima iz 15. i 16. veka, Karađorđevim ustanicima, vojnicima Prvog Balkanskog rata, junacima iz Crne Gore koji su čuvali odstupnicu našoj vojsci preko Albanije, vojnicima iz Velikog rata.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom ove godine nije održan tradicionalni Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja.

О Аутору