Vesti

Održan 15.Festival izvorne srpske pesme u Prilikama kod Ivanjice

Оно најлепше што наш народ има као богату културну традицију јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива . 15 Фестивал српске изворне песме у Приликама  окупио је 51 изворну певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине  и Kрајине да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.    За титулу најбољих такмичило се 20 женских и 31  мушка изворна певачка група.

Наступ  група пратио је  и оцењивао жири од три члана, етномузиколог Јелена Лаловић, музички продуцент Добрица Андрић и кореограф  Звездан Ђурић. Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника    у О.Ш. “Сретен Лазаревић” у Приликама, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило дизање фестивалске заставе, певање химне фестивала и заједничко коло а затим дефиле свих учесника у народним ношњама и са транспарентима до центра Прилика где је организован заједнички ручак за све учеснике програма уз благослов свештенства и посну трпезу  јер 17.август спада у дане поста поводом Преображења Господњег.  У 16 часова почео је такмичарски део фестивала, свечаним наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица а у  ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Горана Матијевића“и певаче народне музике Биљану и Аца Илића у пратњи оркестра Бећари бенд из Ивањице.

На 15.фестивалу српске изворне песме у Приликама прво место у женској конкуренцији освојила група  Удружење пензионера „Треће доба“ из Косјерића са песмом  „Приони мобо“ а  у мушкој група „Славуј“ из Севојна са песмом „Јово Ружу на свирале зове“.

У женској конкуренцији друго место „Рибница“из Краљева а треће место „Бисери Моравице“ из Ивањице. Најбољи женски солиста је Борка Лишанин из групе  „Беле Раде“ из Ивањице.

У мушкој конкуренцији друго место припало је „Луновачкој моби“ из Луновог села а  треће место групи „Фочаци“ из Старе Пазове. Најбољи мушки солиста је Божидар Попадић из групе Завичајци из Чачка.

По оцени вођа група најбоља женска група је „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушка „Сновалица“ из Доњег Дубца.

Жири је одлучио да додели награду најмлађој учесници фестивала, Тари Пајић 2005.годиште из групе „Ђурђевак“ из Бора, и најстаријој учесници, Милки Кљајић, 1931.годиште из КУД-а „ФРА“ из Чачка. За неговање изворног певања награду су добиле млада женска група „Гусле“ из Кикинде и млада мушка група „Ђердан“ из Ивањице.

Посебно радује што сваке године на фестивалу учествује све више  младих певачкух група које негују ову врсту песме и све већи број посетилаца. 15.  фестивал у Приликама код Ивањице окупио је око 500  учесника програма и 2 000 посетилаца.

Организатори Фестивала су: Месна заједница Прилике, Дом културе Ивањица, ОШ “Сретен Лзаревић” из  Прилика,  KУД Прилички кисељак и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељи  фестивала, Општина Ивањица  и Министарство културе и информисања  Републике Србије.

О Аутору

Financ