Vesti

Održan 15.Festival izvorne srpske pesme u Prilikama kod Ivanjice

Ono najlepše što naš narod ima kao bogatu kulturnu tradiciju jeste izvorna srpska pesma po kojoj je Ivanjica prepoznatljiva . 15 Festival srpske izvorne pesme u Prilikama  okupio je 51 izvornu pevačku grupu iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine  i Krajine da pokažu kako se čuva tradicija, izvorno narodno stvaralaštvo i kulturološki identitet Srbije.    Za titulu najboljih takmičilo se 20 ženskih i 31  muška izvorna pevačka grupa.

Nastup  grupa pratio je  i ocenjivao žiri od tri člana, etnomuzikolog Jelena Lalović, muzički producent Dobrica Andrić i koreograf  Zvezdan Đurić. Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika    u O.Š. “Sreten Lazarević” u Prilikama, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo dizanje festivalske zastave, pevanje himne festivala i zajedničko kolo a zatim defile svih učesnika u narodnim nošnjama i sa transparentima do centra Prilika gde je organizovan zajednički ručak za sve učesnike programa uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu  jer 17.avgust spada u dane posta povodom Preobraženja Gospodnjeg.  U 16 časova počeo je takmičarski deo festivala, svečanim nastupom folklornog ansambla Doma kulture Ivanjica a u  revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Gorana Matijevića“i pevače narodne muzike Biljanu i Aca Ilića u pratnji orkestra Bećari bend iz Ivanjice.

Na 15.festivalu srpske izvorne pesme u Prilikama prvo mesto u ženskoj konkurenciji osvojila grupa  Udruženje penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića sa pesmom  „Prioni mobo“ a  u muškoj grupa „Slavuj“ iz Sevojna sa pesmom „Jovo Ružu na svirale zove“.

U ženskoj konkurenciji drugo mesto „Ribnica“iz Kraljeva a treće mesto „Biseri Moravice“ iz Ivanjice. Najbolji ženski solista je Borka Lišanin iz grupe  „Bele Rade“ iz Ivanjice.

U muškoj konkurenciji drugo mesto pripalo je „Lunovačkoj mobi“ iz Lunovog sela a  treće mesto grupi „Fočaci“ iz Stare Pazove. Najbolji muški solista je Božidar Popadić iz grupe Zavičajci iz Čačka.

Po oceni vođa grupa najbolja ženska grupa je „Biseri Moravice“ iz Ivanjice a muška „Snovalica“ iz Donjeg Dubca.

Žiri je odlučio da dodeli nagradu najmlađoj učesnici festivala, Tari Pajić 2005.godište iz grupe „Đurđevak“ iz Bora, i najstarijoj učesnici, Milki Kljajić, 1931.godište iz KUD-a „FRA“ iz Čačka. Za negovanje izvornog pevanja nagradu su dobile mlada ženska grupa „Gusle“ iz Kikinde i mlada muška grupa „Đerdan“ iz Ivanjice.

Posebno raduje što svake godine na festivalu učestvuje sve više  mladih pevačkuh grupa koje neguju ovu vrstu pesme i sve veći broj posetilaca. 15.  festival u Prilikama kod Ivanjice okupio je oko 500  učesnika programa i 2 000 posetilaca.

Organizatori Festivala su: Mesna zajednica Prilike, Dom kulture Ivanjica, OŠ “Sreten Lzarević” iz  Prilika,  KUD Prilički kiseljak i Turistička organizacija Ivanjica. Generalni pokrovitelji  festivala, Opština Ivanjica  i Ministarstvo kulture i informisanja  Republike Srbije.

О Аутору

Financ