Vesti Kultura

Održan četvrti sabor „Svete trojice“ u Pridvorici

Četvrti  sabor  „Svete trojice“ u Pridvorici

okupio brojne pevačke grupe i čuvare tradicije!

     U organizaciji Doma kulture Ivanjica, izvorne pevačke grupe „Klekovički žubor“, Mesne zajednice Pridvorica, i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ a pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica u Pridvorici je juče održan četvrti sabor „Svete Trojice“.

     Pridvorica se juče orila od izvorne srpske pesme, a njeni meštani i posetioci iz okolnih mesta uživali su u nastupu zdravičara, instrumentalista , humorista i 25  izvornih pevačkih grupa iz Ivanjice, Užica, Rogačice, Kosjerića, Kraljeva i Požege, koje su još jednom pokazale kako se čuvaju tradicionalne vrednosti  na ovim prostorima. Nekada se  okolnim selima razlegala čobanska pesma  i okupljala  mlade, a danas ta ista pesma prenošena s kolena na koleno opstaje zahvaljujući izvornim pevačkim grupama  koje čuvaju izvornost srpske pesme i kulturološki identitet Srbije.

     Posle bogosluženja u manastiru Preobraženja gospodnjeg  koji je nastao u 12.veku kada i manastir Studenica,  saboraši su uživali  u bogatom kulturno-umetnučkom programu. Kao dobri domaćini izvorna grupa „Klekovički žubor“ pesmom o Pridvorici poželela je dobrodošlicu svim posetiocima manifestacije.

     Sa željom da ova manifestacija postane tradicionalna i da se svake godine na Treće Trojice okupljamo u Pridvorici napustismo ovo malo mesto bogato prirodnim lepotama  i kulturnim spomenikom iz doba Neamnjića.

О Аутору

Financ