Vesti Kultura

Pehari za prva mesta sa 24. Javorskog sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije otišli u Ljig i Gornji Milanovac !

Juče je planina Javor bila planina mladosti i lepote. Zvuci dvojnica, frule, gusala, okarine, duduka,  dipli i drugih starih instrumenata na Javoru pokazali su da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

     Po dvadeset črtvrti  put   okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo.     Posebno raduje učešće mladih svirača koji pohađaju školu frule i dvojnica i na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije.

Sabor dvojničara i starih instrumenata  Srbije kategorizovan je od  Udruženja TIM Srbije drugom kategorijom manifestacija.

     Na planini Javor na mestu gde su se 1876.godine na Kalipolju ispod Javora sukobile turske snage i srpska vojska, pre tačno 143 godine, kovala se srpska istorija i određivala budućnost čitavog srpstva. Zbog istorijskog značaja ove planine „Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije “ održavamo na Javoru.   Sveta nedelja uoči Vidovdana već duže od jednog veka na planini Javor između Nove Varoši i Ivanjice posvećena je sećanju na junake Javorskog rata i komandanta majora Mihaila Ilića.

     Od ukupno  49 takmičara, 14 dvojničara i 35  svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su:  u starijoj kategoriji, dvojničar Milutin Satarić iz Gornjeg Milanovca, odsviravši pesmu „ Promiče momče kroz selo“ i kolo „Devojačko nadigravanje “, u mlađoj kategoriji na dvojnicama, Marina Stevanović iz Paležnice kod Ljiga koja ima 13 godina sa pesmom „Čoban tera ovčice“ i „Zlatiborskim kolom “. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii, Drago Matijašević iz Nikšića na diplama sa pesmom “Bjelasicom pasla stada“ i kolom „Čobanske melodije“ a u mlađoj kategoriji, Ljubiša Đorđević,  iz Brusa koji ima 16 godina na fruli sa pesmom „Oj livado rosna travo “  i „Žubor  kolom“.

     Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Stanić iz Pljevalja a u mlađoj kategoriji Sanja Milanović  iz Mionice. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojili su  duet  Jovanka i Ljubo Mijajlović iz Raške list-frula, a u mlađoj kategoriji Janko Jeličić iz Brusa na fruli.

     Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio Miljojko Đoković iz Kraljeva, a u mlađoj kategoriji, Marijana Obradović iz Kraljeva. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Milosav Parlić iz Kraljeva na fruli a u mlađoj, Teodora Kolarević iz Brusa na fruli. Za sva tri mesta u mlađoj i starijoj kategoriji na dvojnicama i starim instrumentima podeljeno je 12 pehara i diploma.

     Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodedli nagrade u vidu diploma za: nanmlađeg učesnika,  Milovana Simićakoji ima 6 godina,  za sugestivnu interpretaciju Milici Cincarević koja ima 7 godina, najboljem mladom duetu na fruli Sanji Milanović i  Marini Stevanović, za grupno sviranje trio na fruli Miljojko Đoković, Milivoje Marković i Stojan Španović.

          U stručnom žiriju bili su: profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković, profesorka muzičke kulture  Aleksandra Savić iz Vrnjačke Banje i etnomuzikolog Dejan Čekanović iz Kragujevca.

     U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, oko hiljadu posetilaca manifestacije zabavljao je folklorni ansambl Doma kulture Ivanjica i deca iz škole frule iz Brusa a stihove je kazivao  i pesnik Živomir Petrović iz Gornjeg Milanovca.

     Organizatori manifestacije su : Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj  opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

О Аутору

Financ