Kultura

Održan četvrti Vaskršnji Festival u Međurečju „Selu u pohode“

medjurecje 2016

Празнична атмосфера на други дан Васкрса у Међуречју окупила је љубитеље народне песме и игре. Дочек такмичара приређен је у ОШ „Вучић Величковић“ у Међуречју одакле је свечани дефиле ишао до цркве.
Најпре је у просторијама школе одржано такмичење у куцању јајима као и проглшење за најлепше осликано јаје где су сва деца узела учешће.
У такмичарском делу изворног народног стваралаштва надметале су се певачке групе и фолклори. Од 33 певачке групе и 5 фолклора, жири у коме су били етномузиколог из Београда, Јелена Јовановић, кореограф Мирољуб – Мики Велимировић и професор музичке културе Томица Брадић, за најбоље који су понели пехаре из Међуречја прогласили су:
1. Женску групу „Бисери Моравице“ из Ивањице са песмом „Цветај ружо ал немој на брегу“
2. КУД „Петар први Карађорђевић“ из Мркоњић града из Републике Српске који се представио песмама „Село моје“,“Ој Крајино“ и “Чобанским играма „ и
3. Женску групу „Пензионери треће доба“ из Косјерића са песмом „Приони мобо“.
Награде у виду захвалница добили су : Друштво за неговање традиционалног певања извика из Нове Вароши, гуслар Огњен Андрић из КУД-а „Зора“ из Крагујевца, Певачко друштво „Љубишња“ из Пљеваља и „Распеване Пожежанке“ из Пожеге. За златне гласе Фестивала проглашена је мушка група „Занатлије“ из Ужица“ која је наступала са песмом „Ђинђер Маро“.
Жири састављен од еминентних стручњака из области етномузикологије изразио је задовољство и дивљење великим бројем квалитетних певачких група на једном месту, нагласивши да је било најмање 10 група које заслужују награду.
КУД „Ђердан“ као домаћин Фестивала није учествовао у такмичарском делу али је својом песмом и игром пожелео добродошлицу свим посетиоцима Фестивала. Поред њих организатори Фестивала су и МЗ Међуречје и ОШ „Вучић Величковић“ а генерални покровитељ СО Ивањица.

О Аутору

Financ