Vesti

Održani zborovi u Devićima, Pridvorici, Brusniku i Ostatiji

Povodom najavljenih subvencija u oblasti poljoprivrede, rekonstrukcije atarskih putva i popravke mostova, predstavnici lokalne vlasti u nedelju su  održali zborove u Devićima, Pridvorici, Brusniku i Ostatiji.

Meštani su upoznati sa programom podsticajnh sredstva koja nudi Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RS, ali i načinom na koji mogu ostvariti svoja prava. Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, objasnio je prisutnima da je u okviru lokalne samouprave otvoreno posebo odeljenje isključivo namenjeno poljoprivrednicima sa ciljem pružanja saveta i konkretne pomoći u pisanju projekata.

Najavljeno je da će do kraja ove godine, u saradnji sa vojskom Republike Srbije, biti urađeno 500 kilometara atarskih puteva. Prethodno će komisija i predstavnici lokalne vlasti, obilaskom svih Mesnih zajednica, kroz razgovor sa meštanima, jasno definisani prioritetne putne pravce čija rekonstrukcija počinje u maju. Za žitelje udaljenih područja ivanjičke opštine ovo je bila najvažnija tema pa su obavešteni i o dodatnim sredstvima za atarske puteve od strane Ministarstva poljoprivrede.

Prilikom prošlonedeljne posete Ivanjici ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, informisao je poljoprivrednike o Vladinim merama agrarne politike. Ove godine sredstva su namenjena subvencionisanju nabavke opreme, mehanizacije, traktora, skladišnih prostora, objekata za čuvanje, hlađenje kao i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Po prvi put za nabavku traktora u voćarstvu i povrtarstvu koji su snage do 100 kilovata, to je 136 konjskih snaga, predviđeno je vraćanje pedeset odsto sredstava bez PDV-a, najviše do 15 hiljada evra, odnosno 1,8 miliona je gornja granica a uslov je da se ima zasad. U devastiranim područjima vraća se 65 odsto uloženih sredstava jer su ona posebno ugrožena i nalaze se na nadmorskoj visini preko 500 metara. Kada je u pitanju subvencionisanje objekata za hlađenje i čuvanje, vraća se 40 odsto sredstava, dok je u devastiranim područjima povraćaj 55 odsto sredstava. Što se tiče prerade, isti je sistem. Takođe kao nova podsticajna mera predviđena su i  bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike u iznosu od 75 odsto od vrednosti investicije. Grant je ograničen na 10 hiljada evra, s tim što poljoprivrednik učestvuje sa 25 odsto sredstava. Jedini uslov je da ima manje od 40 godina i da bude u sistemu PIO.

Meštani Devića, Pridvorice, Brusnika i Ostatije upoznali su lolanu vlast i sa drugim problemima koje prema prioritetu treba rešavati kako bi se stekli što bolji uslovi za život i rad na seoskom području

О Аутору

Financ