Vesti

Opština Ivanjica donirala košnice nezaposlenim ženama za pokretanje sopstvenog biznisa

Данас су потписани уговори за доделу кошница за 14 корисница које су учествовале на Јавном позиву општине Ивањица. Циљ овог пројекта, за који је локална самоуправа издвојила миллион динара, је започињање сопствене делатности припадница нежнијег пола у оквиру пчеларства. Оне су добиле по пет кошница са ројевима пчела.

Право учешћа имале су све особе женског пола са територије општине Ивањица које се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање или су осигуране на обавезно социјално осигурање по основу који не произилази из радног односа и да нису кориснице (старосне и пољопривредне) пензије, изузев лица која припадају некој од рањивих и маргинализованих група.

Уговоре је уручио председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, који је том приликом рекао:

  • Локална самоуправа је препознала значај развоја пољопривреде на територији општине Ивањица и интезивно ради на пакету мера за њен подстицај. Издвајање средстава за куповину кошница и ројева пчела које ће омогућити овде присутним припадницама нежнијег пола да започну сопствени бизнис, само је један од корака које предузимамо како бисмо подстакли развој пољопривреде. Пчеларство је важан сегмент на том путу а посебно ме радује што су ове мере подстицаја усмерене према дама које ће, надам се, развити успешан посао.-рекао је Лазовић.

Кориснице су обавештене да морају испунити услов наведен конкурсом и учланити се у Друштво пчелара, Ивањица. На тај начин оснажиће организацију што ће условити развој пчеларства на територији ове општине.

Део текста преузет са ИНФОЛИГА.РС

О Аутору

Financ