Vesti

Pehar za najboljeg ženskog solistu iz Istočnog Sarajeva stigao u Ivanjicu!

     Na 12. saboru srpskog izvornog stvaralaštva održanog juče u Vojkovićima – Istočno Sarajevo, koji  je okupio preko 70 izvornih grupa iz Republike Srpske, sa Kosova, BiH, Krajine, Crne Gore i Srbije, Milja Dramićanin iz grupe Biseri Moravice iz Ivanjice , pesmom „Žanjem žito“ osvojila pehar za najboljeg ženskog solistu a grupa Biseri Moravice, bronzanu plaketu za nastup i pesmu prilagođenu tematskom saržaju sabora „Sa Kosova zora sviće“, i posebno priznanje za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba. Pored Bisera Moravice, Ivanjicu su u Sarajevu predstavljali i ženska grupa Brojanica sa pesmom „Olivera, kći kneza Lazara“ i muška grupa Klekovički žubor sa pesmom „ O Goliji i Javoru“.

Sa njima su bili i predstavnici Doma kulture Ivanjica koji su srdačno dočekani od domaćina i atašea Srbije u BiH, inače Ivanjičanina, gospodina Sava Marića sa suprugom, koji nisu krili oduševljenje nastupom naših grupa koje su na najlepši način predstavile našu Ivanjicu u dalekom Sarajevu.

Pored pehara i drugih priznanja, iz Sarajeva su  poneli i čestitke domaćina i kolega iz drugih pevačkih grupa, kao i lepe utiske sa Baščaršije kojom su prošetali posle takmičenja.

Pored velike konkurencije i vrlo kvalitetnih pevačkih grupa koje su se takmičile u Sarajevu, Ivanjičani su još jednom pokazali da je srpska izvorna pesma i bogata kulturna tradicija našeg kraja, ono po čemu je Ivanjica prepoznatljiva.

Istoga dana naše pevačke grupe Bele rade, Omorika i KUD „Prilički Kiseljak“ revijalno su nastupale na manifestacijama izvornog narodnog stvaralaštva u Požezi i na Pašinoj ravni predstavljajući tradiciju naše lepe Ivanjice.

О Аутору

Financ