Vesti

Pehari sa 23. Javorskog sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije otišli u Mionicu i Ljig !

     Juče je planina Javor bila planina mladosti i lepote. Zvuci dvojnica, frule, gusala, okarine, duduka,  dipli i drugih starih instrumenata na Javoru pokazali su da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

Po dvadeset treći  put   okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo.     Posebno raduje učešće mladih svirača koji pohađaju školu frule i dvojnica i na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije.

Na planini Javor na mestu gde su se 1876.godine na Kalipolju ispod Javora sukobile turske snage i srpska vojska, pre tačno 142 godine, kovala se srpska istorija i određivala budućnost čitavog srpstva. Zbog istorijskog značaja ove planine „Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije “ održavamo na Javoru.   Sveta nedelja uoči Vidovdana već duže od jednog veka na planini Javor između Nove Varoši i Ivanjice posvećena je sećanju na junake Javorskog rata i komandanta majora Mihaila Ilića. Na planini, na kojoj je svaka stopa zalivena krvlju i posuta kostima srpskih vojnika od Prvog srpskog ustanka do Javorskog rata i Balkanskih ratova, uspomena na teške bojeve srpske i turske, posebno iz 1876.godine živa je i danas, kao što su žive i legende o junaštvu majora Ilića.

Od ukupno  45 takmičara, 19 dvojničara i 26  svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su:  u starijoj kategoriji, dvojničar Milić Ćajić iz Slavkovice kod Ljiga, odsviravši pesmu „ Jedna mala nije znala“ i kolo „Šumadijski drum “, u mlađoj kategoriji na dvojnicama, Sanja Milanović iz Mionice koja ima 12 godina sa pesmom „Oj Moravo“ i „Zlatiborskim kolom “. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii, Ljubo Mijajlović iz Raške na dugoj svirali sa pesmom “Sele Jele“ i „Starinskim kolom“ a u mlađoj kategoriji, Svetozar Šutić iz Beograda,  koji ima 15 godina, na okarini sa pesmom „Čije je ono devojče “  i „Draganovim kolom “.

Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Stanić iz Pljevalja a u mlađoj kategoriji Teodora Đorđević iz Kraljeva. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojio  je Milosav Parlić iz Kraljeva na fruli, a u mlađoj kategoriji Jovana Vučković iz Kraljeva na fruli.

Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio Predrag Nikolić iz Priličkog Kiseljaka kod Ivanjice, a u mlađoj kategoriji, Svetozar Šutić  izBeograda. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Dušan Ljubičić iz Vrbasa na diplama a u mlađoj, frulaš Matija Stevanović iz Kraljeva.

Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodedli nagrade u vidu diploma za: najbolji jedinstveni duet dvojničara,  Satarić – Đoković ( Milutinu Satariću iz Gornjeg Milanovca i Miljojku Đokoviću iz Kraljeva), duetu mladih na fruli Jelisaveti i Svetozaru Šutiću iz Beograda, mladom guslaru Lazaru Terziću iz Sjenice, najperspektivnijem sviraču Teodori Đorđević iz Kraljeva, najoriginalnijem duetu list-frula Jovanki i Ljubu Mijajloviću iz Raške i za autentičan izraz Dragu Matijaševiću iz Nikšića.

U stručnom žiriju bili su: profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković, profesorka muzičke kulture  Aleksandra Savić iz Vrnjačke Banje i profesor muzičke kulture iz Kraljeva na doktorskim studijama etnomuzikologije Borisav Miljković.

Pre početka takmičenja, predsednica Udruženja TIM Srbije, gospođa Milanka Cvetković, obratila se prisutnima istakavši značaj održavanja tradicionalnih manifestacija  u Ivanjici i uručila Sertifikate o kategorizaciji manifestacija.U ime organizatora, sertifikate je primio direktor Doma kulture Milan Krunić. Inače kategorizacija manifestacija Srbije je krenula iz Ivanjice i tom prilikom Sabor dvojničara i starih instrumenata  i Festival srpske izvorne pesme kategorizovani su drugom kategorijom, Zvuci Golije, Mučnja i Javora trećom a Nušićijada je dobila prvu kategoriju.

U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, oko hiljadu posetilaca manifestacije zabavljale su izvorne pevačke grupe: Biseri Moravice, Omorika,  duet Vukićević Kovačević – majstori frule, zdravičar Jaroslav Nidžović iz KUD-a „Tanasko Rajić“ i  Braća Kolarević koji su kao dobri domaćini pesmom poželeli dobrodošlicu na Javor svim takmičarima i posetiocima.

Organizatori manifestacije: Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj  opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

О Аутору

Financ