Vesti

Pehari za najizvornije pevanje otišli na Pale i u Rogačicu!

У Приликама је 17.августа одржан 16.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2018“.

Оно најлепше што наш народ има као богату културну традицију јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива.

  1. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 66 певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије. За титулу најбољих такмичило се 28 женских и 36 мушких група, док су две групе наступиле као гости Фестивала.

Наступ грпа пратио је и оцењивао жири од три члана: етномузиколог и члан Савеза аматера Србије, Мирјана Дробац, музички уредник РТС-а, Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Иивањице, Анита Пешић Ивковић.

По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Планинке“ са Пала из Удружења за очување традиције и културе са песмом „Романијо док ти име траје“, а у мушкој „Сложна браћа“ из Рогачице са песмом „Стој Дрино“. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је „Рибници“ из Краљева, док у мушкој конкуренцији друго место деле „Рибница“ и КУД „Абрашевић“ из Краљева. Пехари за треће место остају у Ивањици, у женској конкуренцији припада „Белим радама“ а у мушкој конкуренцији КУД-у „Ђердан“ и групи „Ооморика“.

Најбољи женски солиста је Биљана Ивановић из групе „Славуј“ из Севојна а мушки Бранимир Пнателић из етно удружења „Завичај“ Злакуса.

По оцени вођа група, накбоља женска грипа је „Беле раде“ из Ивањице а мушка, „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда. Најстарији учесник фестивала је Мица Тодоровић која има 90 година из Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића а најмлађа је Анђелија Ћеркасов са 12 година из групе „Здравац“ из Бора, којима су припале плакете. Посебна захвалница за младе таленте припала је младој женској певачкој групи „Лазарице“ из Крушевца а за најредовније учешће на фестивалу и број победа, плакета је припала женској групи „Дукат“ из Ккосјерића.

Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала  и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних  посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.

У 16 часова почео је такмичарски део фестивала свечаним наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица који су се представили „Играма из Лесковца“. У ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Вељка Остојића“ и певачицу народне музике Наду Топчагић у пратњи оркестра Неша бенд из Београда.

Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељ, општина Ивањица а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

 

О Аутору

Financ