Vesti

Pehari za najizvornije pevanje otišli na Pale i u Rogačicu!

U Prilikama je 17.avgusta održan 16.Festival izvorne srpske pesme u okviru manifestacije „Preobraženje 2018“.

Ono najlepše što naš narod ima kao bogatu kulturnu tradiciju jeste izvorna srpska pesma po kojoj je Ivanjica prepoznatljiva.

  1. Festival izvorne srpske pesme u Prilikama okupio je 66 pevačkih grupa iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Krajine, da pokažu kako se čuva tradicija, izvorno narodno stvaralaštvo i kulturološki identitet Srbije. Za titulu najboljih takmičilo se 28 ženskih i 36 muških grupa, dok su dve grupe nastupile kao gosti Festivala.

Nastup grpa pratio je i ocenjivao žiri od tri člana: etnomuzikolog i član Saveza amatera Srbije, Mirjana Drobac, muzički urednik RTS-a, Ilija Pavlović iz Beograda i profesorka muzičke kulture iz Iivanjice, Anita Pešić Ivković.

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojile „Planinke“ sa Pala iz Udruženja za očuvanje tradicije i kulture sa pesmom „Romanijo dok ti ime traje“, a u muškoj „Složna braća“ iz Rogačice sa pesmom „Stoj Drino“. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji pripalo je „Ribnici“ iz Kraljeva, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto dele „Ribnica“ i KUD „Abrašević“ iz Kraljeva. Pehari za treće mesto ostaju u Ivanjici, u ženskoj konkurenciji pripada „Belim radama“ a u muškoj konkurenciji KUD-u „Đerdan“ i grupi „Oomorika“.

Najbolji ženski solista je Biljana Ivanović iz grupe „Slavuj“ iz Sevojna a muški Branimir Pnatelić iz etno udruženja „Zavičaj“ Zlakusa.

Po oceni vođa grupa, nakbolja ženska gripa je „Bele rade“ iz Ivanjice a muška, „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda. Najstariji učesnik festivala je Mica Todorović koja ima 90 godina iz Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića a najmlađa je Anđelija Ćerkasov sa 12 godina iz grupe „Zdravac“ iz Bora, kojima su pripale plakete. Posebna zahvalnica za mlade talente pripala je mladoj ženskoj pevačkoj grupi „Lazarice“ iz Kruševca a za najredovnije učešće na festivalu i broj pobeda, plaketa je pripala ženskoj grupi „Dukat“ iz Kkosjerića.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca.Zajednički ručak za učesnike festivala obavljen je uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu, jer se festival održava u dane posta povodom hrišćanskog praznika, Preobraženja Gospodnjeg.

U 16 časova počeo je takmičarski deo festivala svečanim nastupom folklornog ansambla Doma kulture Ivanjica koji su se predstavili „Igrama iz Leskovca“. U revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Veljka Ostojića“ i pevačicu narodne muzike Nadu Topčagić u pratnji orkestra Neša bend iz Beograda.

Organizatori manifestacije su : MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica i Turistička organizacija Ivanjica. Generalni pokrovitelj, opština Ivanjica a manifestaciju podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

О Аутору

Financ