Vesti

Pehari za najizvornije pevanje otišli u Požegu i Ribaševinu!

U Prilikama je 17.avgusta održan 17.Festival izvorne srpske pesme u okviru manifestacije „Preobraženje 2019“.

17. Festival izvorne srpske pesme u Prilikama okupio je 64 pevačke grupe iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Krajine, da pokažu kako se čuva tradicija, izvorno narodno stvaralaštvo i kulturološki identitet Srbije.

Za titulu najboljih takmičilo se 24 ženske i 40 muških grupa.Nastup grupa pratio je i ocenjivao žiri od tri člana: etnomuzikolog i član Saveza amatera Srbije, Mirjana Drobac, muzički urednik RTS-a, Ilija Pavlović iz Beograda i profesorka muzičke kulture iz Iivanjice, Anita Pešić Ivković.

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojile „Raspevane Požežanke“ iz Požege sa pesmom „Čuvam ovce oko 9 sena“, a u muškoj „Srpski božur“ iz Ribaševine kod Užica sa pesmom „Oj livado rosna travo “. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji pripalo je grupi „Bećari “ iz Sevojna, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto pripada  „Kadinjači“ iz Buara kod Užica. Pehar za treće mesto u ženskoj konkurenciji pripada „Užičankama“ iz Užica a u muškoj konkurenciji pehar ostaje u Ivanjici grupi „Klekovički žubor“ iz Pridvorice.

U kategoriji pevanja iz svog kraja pehar pripada ženskoj grupi „Ribnica“ iz Kraljeva a muškoj grupi „Drina“ iz Nove Pazove.

Najbolji ženski solista je Jelka Marković iz grupe „Dukat“ iz Kosjerića a muški Miodrag Ćurčić iz grupe Omorika  iz  Ivanjice.

Po oceni vođa grupa, najbolja ženska i muška grupa su iz Ivanjice : „Bele rade“i „Klekovički žubor“.

     Najstariji učesnik festivala je Mica Todorović koja ima 91 godinu iz Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića a najmlađa je Nevena Desivojević sa 12 godina iz grupe „Stevan Knićanin“ iz Knića.  Diploma za najveći broj učešća na festivalu pripala je  ženskoj grupi „Bele rade“ iz Ivanjice i muškoj „Lunovačka moba“ iz Lunovog sela.Za očuvanje stare žetvarske pesme nagrađena ženska grupa Udruženja penzionera „Treće doba“ iz Kosjerića, za izbor pesme – Bela ruža nagrađena ženska grupa „Breza“ iz Ivanjice. Nagrada za perspektivnu mladu grupu odlazi u Vojkoviće – Istočno Sarajevo muškoj grupi „Srpski vitezovi“, za interpretaciju pesme – Bolna leži Anđelija mlada, muškoj grupi „Složna braća“ iz Rogačice i za izbor pesme i autentičnost izvođenja muškoj grupi Etno udruženja „Zlakusa“ iz Zlakuse.

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca.Zajednički ručak za učesnike festivala obavljen je uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu, jer se festival održava u dane posta povodom hrišćanskog praznika, Preobraženja Gospodnjeg.

U 15 časova počeo je takmičarski deo festivala, zdravicom zdravičara Željka Kostića iz Guče i pesmom dobrodošlice KUD-a „Prilički Kiseljak“ a festival je u ime lokalne samouprave, zvanično otvorio pomoćnik predsednika opštine Ivanjica, Bili Vulović.U revijalnom delu publika je uživala uz zvuke trubačkog orkestra „Veljka Ostojića“ i pevačicu narodne muzike Gocu Lazarević u pratnji orkestra Nikole Spasojevića i violiniste Igora Pejovića, nagrađenom za najizvornije muziciranje na prvom Saboru violinista u Pranjanima.

Organizatori manifestacije su : MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija Ivanjica i         Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica. Generalni pokrovitelji: opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

О Аутору

Financ