Vesti

Planirana rekonstrukcija puta ka Devićima

Мештани голијског села Девићи добиће магистралу, а градња саобраћајнице почеће за две седмице, казао је јутрос за агенцију РИНА и Глас западне Србије директор путева Србије Зоран Дробњак.

„У уторак шаљем стручне екипе да крену са припремним радовима и очекујем да већ око 15. јуна почну са послом. Добио сам сагласност врха државе да се тим људима омогући нормалан живот. Биће ми част да лично дођем за седам дана и посетим их и све се договоримо. Посебно ме је погодила ваша реченица која каже да се ради о људима чија дедовина не зараста у коров. Око свега сагласни су и председник Србије Александар Вучић и министарка Зорана Михаиловић. Биће то магистрала пет метара широка, са банкинама, пропустима, заштитном оградом. Коштаће близу двеста милиона динара али ако, кад има ко да користи није нам жао” казао је Дробњак.

Лазовић: Тачно је, хвала председнику Србије у име мојих Ивањичана

„Позвали су ме јутрос рано из кабинета председника државе и министарке Михаиловић. Шта рећи, велика и животна вест за 3.500 хиљаде људи, за стотине деце која ће коначно до школе као сва остала у Србији” – казао је Зоран Лазовић председник општине Ивањица за РИНУ.

Мештани у неверици: Хвала држави, дочекаћемо их као богове!

„Ја сам запрепашћен, тешко ми је да поверујем да ће се то коначно догодити. Наша агонија траје три деценије, долазиле су разне власти, посланици, капитални министри и свашта обећавали. Што су више обећавали рупе и џомбе су биле све дубље и веће. Нека наша деца иду нормално, не тражимо авенију, само добар пут, и људи ће бити захвални. Имамо школу са 150 деце, овде народ живи од свог рада, немамо ни лопова ни криминалаца, знамо само за част и образ. Тај пут биће овом мом народу највећа награда јер су сачували своје село, огњишта и веру у бољу Србију” – каже председник месне заједнице Девићи, Радојица Стојковић.

Село вредних горштака, нема затарабљених домова

Село Девићи налази се на око 40 километара од Ивањице, ушушкано у предивне падине голијских потока и јелових шума, далеко од очију обичног света а могло би се рећи и цивилизације. Са месним заједницама, Остатијом, Оцртеном броји око 3. 500 становника док Основна школа са пар истурених одељења има око 140 ученика.
Та природна изолација, међутим, сачувала је традиционалне вредности ових људи па се у самом месту и даље упражњавају обичаји који су вековима стари. Здравица је један од тахвих обичаја где се драгим гостима служи најбоље што имају, од проје, кајмака, сира, качамака, вреле јагњетине. Међутим неизбежна је здравица, па ко покуша да избегне уме да ради и кључ у брави. А једноставна је, добра домаћа стара ракија одлежала у дудовом бурету. Испија се на екс, али доза није нимало занемарљива – пије се из чаше ,,рукуничарке”.

ИЗВОР: ГЗС

О Аутору

Financ