Vesti

Potpisan projekat sa Ministarstvom o realizaciji projekta „Radnom integracijom do zapošljavanja mladih na lokalu“

У просторијама Министарства омладине и спорта Републике Србије, у среду 25.04.2017. године, свечано је потписан уговор о реализацији новог пројекта „Радном интеграцијом до запошљавања младих на локалу“ који је Канцеларији за младе општине Ивањица одобрен на конкурсу овог министарства.

Уговор су потписали министар омладине и спорта, Вања Удовичић и председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, у присуству координатора Канцеларије за младе Ивањица, Ивана Стаменића. Поред министра омладине и спорта свечаном скупу обратио се и председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, који је одабран од стране овог министарства да се се обрати у име председника свих општина којима су на Конкурсу за јединице локалне самоуправе, одобрени предлози пројеката.

  • Уверен сам да активности које ће, уз подршку Министарства омладине и спорта, бити спроведене  у одабраним градовима и општинама, у потпуности одговорити на потребе младих из сваке локалне заједнице понаособ, а ми ћемо, као и до сада, наставити да пружамо неопходну финансијску, стручну и саветодавну подршку свим локалним канцеларијама за младе”, рекао је министар Удовичић.
  • Част ми је да се обратим у име општине Ивањица, једне од првих општина која је  отворила  Канцеларију за младе, још 2008. године. Од самог оснивања КЗМ у Ивањици, Министарство омладине и спорта је пружало подрушку захваљујући којој је реализован велики број пројеката од  круцијалног  значаја у  развоју омладинске политике на локалном нивоу.  Захваљујући стручној и финансијској подршци овог министарства, мала општина попут Ивањице данас има Канцеларију за младе која је пример добре праксе у Србији. Путем пројеката финансираних од стране Министарства омладине  и спорта отворен је Клуб за малде за свим потребним садрржајима, оформљен је Локални омладински парламент, једини тог типа у Србији који броји 22 члана представника основних и средњих школа окоснице ове канцеларије, основани су и Инфо центар, Програмски савет клуба за младе као и волонтерски сервис.  Под окриљем КЗМ веома успешно  ради и Аматерско  позориште младих, које са представама учествује на нашем фестивалу Нушићијада и широм Србије осваја бројне награде. Захваљујући министарству Ивањица је добила и мултифункционални мини-пич терен за младе, обележене су бројне планинарско-пешачке стазе и оформљена служба за деловање у ванредним ситуацијама која је дала огроман допринос за време зимских временских непогода. Прошле године смо захваљујући средствима овог министарства изградили Омладински центар на планини Голији, а ових дана само уређење се приводи крају. Запошљавање младих је министарству и нашој општини приоритет. Захваљујући пројекту који данас потписујемо 40 младих особа добиће прилику да прођу Програм едукације, од њих се бира 20 који похађају Програм радне праксе и на крају ће минимум десет добити посао. Надам се, уз огромну захвалност Министарству омладине и спорта на досадашњем доприносу, да ћемо овако плодну сарадњу наставити убудуће.-рекао је Лазовић.
    Пројекат ивањичке Канцеларије за младе високо је оцењен јер доприноси смањењу незапослености младе популације у Ивањици, а може бити пример добре праксе и за друге општине.
  • Кроз реализацију пројекта „Радном интеграцијом до запошљавања младих на локалу “, желимо да допринесемо запошљавању, повећању запошљивости и смањењу незапослености младих у нашој општини. Кроз овај пројекат 40 младих особа ће проћи едукације на теме вештина за олакшано запошљавање, радне праксе, преквалификације и доквалификације, где ће се на крају упознати са радом у партнерској фирми „Матис Д.О.О.“ у којој ће радна пракса бити реализована и која ће након завршетка програма запослити минимум 10 младих. Пројекат ће бити реализован у неколико корака који подразумевају расписивање јавног позива за 40 младих који ће на почетку проћи сет поменутих едукација, од којих ће кадровска служба партнерске фирме на основу њихових предатих CV-ијева одабрати 20 младих који ће проћи Програм радне праксе у поменутој фирми. Од тих 20 младих бира се минимум 10 који ће остати запослени на дужи временски период. Јавност ће бити благовремено упозната са самим почетком реализације пројекта и пројектних активности. Ово је само један од бројних програма који реализује локална Канцеларије за младе општине Ивањица и надамо се да ћемо у наредном периоду још више побољшати услове када је у питању запошљавање младих ,изјавио је Координатор Канцеларије за младе Ивањица, Иван Стаменић.

У 20 градова и општина широм Србије, и ове године биће реализовани пројекти намењени запошљавању младих и подстицању омладинског предузетништва, стварању услова за квалитетно провођење слободног времена, упражњавању здравих стилова живота, подстицању активног учешћа младих у друштвеним процесима, процесима доношења одлука и развоју сервиса у локалним срединама, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта од 31 милион динара.

О Аутору

Financ