Vesti

Projekcija dokumentarnog filma o Svetozaru Botoriću

UTORAK, 12.JUN 19 ČASOVA

PLAVA SALA DOMA KULTURE

PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA O SVETOZARU BOTORIĆU, PRVOM SRPSKOM FILMSKOM PRODUCENTU, ROĐENOM IVANJIČANINU

 Svetozar Botorić  rođen je na Opaljeniku kod Ivanjice 1857, bio je srpski filmski producent, poznat kao tvorac prvih igranih filmova na prostoru bivše Jugoslavije. Pre bavljenja filmom je bio konobar, potom vlasnik trgovačke radnje, pa kafane na Terazijama. Nakon što je zakupio hotel „Pariz“, u njemu je otvorio pozorište pod nazivom „Orfeum“, a od 1908. su se tamo održavale redovne bioskopske predstave. Godine 1911. je počeo sarađivati sa mađarskim fotografom  Lujem de Berijem, kao i sa Ilijom Stanojevićem-Čičom, koji mu je režirao dva igrana filma – Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi i Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa. Za vreme prvog svetskog rata su ga austro-ugarske vlasti internirale u logor Nežider, gde je i umro.

Producirao je više od 20 dokumentarnih i dva igrana filma, a najpoznatiji od njih je „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ (1911), za koji Svetozarev unuk, Ljubomir Mihajlović, kaže da je „srpsko blago“.

„Ako neko bude želeo da vide na šta je ličila Srbija, kako se živelo u Beogradu pre Prvog svetskog rata kada se satvarala savremena Srbija i kada su ljudi sanjali, kao kralj Patar Prvi, da Srbija može da bude balkanska Švajcarska, treba da pogleda taj film“, istakao je Mihajlović.

O svom dedi je rekao da je bio veliki rodoljub, domaćin i vizionar.

„Odmah je shvatio kako da iskoristi kinematografiju da budućim generacijama predstavi srpsku istoriju, srpske korene. Svi smo prolazni i treba da uradimo nešto što će ostaviti trag, a najbolji trag je o našim korenima, ono odakle dolazimo i kuda idemo“, istakao je Mihajlović.

О Аутору

Financ