Vesti

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svim dobrovoljnim davaocima krvi Crveni krst Ivanjice čestita Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i zahvaljuje se što redovno daju krv u ime svih primalaca krvi.

Širom sveta danas se obeležava Svetski Dan davalaca krvi.

Svetski dan davalaca krvi obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868—1943) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Ovaj dan je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu.

Širom sveta 14. juna se obeležava sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama.

Ovaj dan je posvećen zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi. Obeležava se da bi se istakla dimenzija “deljenja” i “povezanosti” davalaca krvi i pacijenata. Uz to, usvojen je i slogan “Tvoja krv mi je spasila život. Podeli život, daj krv” da bi se privukla pažnja na ulogu dobrovoljnog davanja krvi koja utiče na društvenu koheziju i brigu o drugima.

U okviru Letnje kampanje dobrovoljnog prikupljanja krvi koju organizuju Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi Srbije, u Ivanjici će se 28.06.2018. realizovati tradicionalna Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Od 8č – 14č transfuziomobil u centru grada

Od 09č -16č Tehnička škola Ivanjica

Podsećamo sve građane uzrasta od 18 do 65 godina da mogu i treba redovno da daju krv da bi je bilo dovoljno za sve i da bi sistem zdravstvene zaštite nesmetano funkcionisao.

Hvala svim humanistima za doprinos u obezbeđivanju rezervi krvi za sve ljude koje se leče u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srbije.

О Аутору

Financ