Vesti

Svetski dan srca i Međunarodni dan starijih

  1. Septembar je Svetski dana srca ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
  2. Oktobar je Međunarodnog dana starijih osoba u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.
    Povodom ova dva značajna datuma Crveni krst Ivanjice i Dom zdravlja Ivanjica tradicionalno svake godine organizuju bazar zdravlja , na kojem naši sugrađani mogu preventivno I besplatno prekontrolisati pritisak i šećer.
    Ove godine bazar zdravlja se organizuje 1.Oktobra na štandu u centru grada od 11h do 13h.
    Pozivamo sve naše sugrađane da posete štand , obave preventivni pregled , prekontolišu svoje zdravlje I dobiju stručne savete.

О Аутору

Financ