Vesti

U Ivanjici počela sa radom automatska meteorološka stanica

U Ivanjici je instalirana i počela sa probnim radom automatska meteorološka stanica.

Prema uputstvima Republičkog hudrometeorološkog zavoda ona se nalazi na lokaciji Jelića polje.

Probni rad trajaće nekoliko dana. U tom periodu radnici RHMZ će izvršiti neophodna podešavanja, nakon čega će stanica početi sa redovnim radom.

Automatska meteorološka stanica Ivanjica je donacija Svetske meteorološke organizaacije i finskog meteorološkog instituta.

Ukupna vrednost donacije četiri miliona dinara, dok je Opština Ivanjica dodatno uložila 400.000 dinara.

Shodno potpisanom sporazumu o poslovno tehničkoj saradnji Opština Ivanjica je obezbedila lokaciju, projekat, neophodnu dokumentaciju, izgradila betonske stope, zaštitnu ogradu. Takođe, obezbeđeno je napajanje električnom energijom, gromobranska zaštita, kao i video nadzor stanice. Opština se obavezala da će redovno održavati stanicu prema uputstvima RHMZ.

Sa druge strane RHMZ je obezbedio i instalirao automatsku meteorološku stanicu, obavezao se da vrši dnevni stručni nadzor i objavljuje podatke o temperaturi, vazdušnom pritisku, količini padavina brzini i pravcu vetra.

Nakon početka redovnog rada uradiće se neophodna programska podešavanja tako da će podaci postati dostupni i na internet stranici opštine i osvežavaće se na 15 minuta.

Lokalna samouprava nastaviće saradnju sa RHMZ u smeru da se podaci sa stanice iskoriste u svrhu prognoze vremena , tako da u budućem periodu možemo očekivati podatke o prognozi za narednih tri do pet dana za teritoriju opštine Ivanjica.

Glas zapadne Srbije

О Аутору

Financ