Конкурси и обавештења

ЕУ КОНКУРС УМЕТНИЧКЕ АУТОРСКЕ ГРАФИКЕ

ЕУ КОНКУРС УМЕТНИЧКЕ АУТОРСКЕ ГРАФИКЕ  – “ ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ВИШЕ”

Званични хасхтаг конкурса: #ЕУзаСрбију

„Заједно можемо више“ је конкурс уметничке ауторске графике, отворен за све грађане Србије који желе да представе своју оригиналну уметничку визију и заокружен идејни концепт на тему социјалног укључивања осетљивих група. Рањиве групе требају ширу подршку друштва. Особе са инвалидитетом, старији, млади, деца, жене, ромска национална мањина, – сваки појединац који наилази на препреке приликом укључивања у заједницу – треба подршку и помоћ. Сви морају да имају једнака права и шансу да живе достојанствено.

Аутори уметничке графике могу да помогну и допринесу подизању јавне свести о значају социјалне инклузије рањивих група тако што ће својим уметничким пријавама и индивидуалношћу приступа послати снажну поруку о томе како они виде тај процес, како и колико можемо боље и шта су идеали којима треба тежити.

Први члан Универзалне декларације о људским правима каже да се “Сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима”. Видети како то изгледа кроз уметничку визију аутора, циљ је такмичења.

Конкурс се организује у оквиру пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”  који ЕУ финансира са 5.4 милиона евра, а који спроводи Делегација ЕУ у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Организатори конкурса тим пројекта Подрска ЕУ инклузивном друству и ЕУ инфо центар – охрабрују све ауторе уметничке графике да учествују и тиме подрже и допринесу подизању јавне свести о важности укључивања рањивих група у све аспекте друштва.

Пропозиције конкурса

 Ко може да учествује?

 сваки грађанин/ка Републике Србије старији/а од 16 година има право да учествује у конкурсу

сви они који се аматерски или професионално баве графичким дизајном, цртањем, сликањем
Временски оквир конкурса?

конкурс је отворен од 25. септембра до 25. октобра 2017. године
Како слати радове?

 графичко решење обавезно треба да садржи и текстуалну поруку/слоган која треба да буде мотивационог типа у смислу охрабрења друштвеног укључивања рањивих група

учесници конкурса морају да предају свој рад у виду прописно названог векторског пдф фајла
сваки учесник може да пошаље до 2 рада на конкурс
конкурсна пријава треба да садржи:
– податке о аутору (име и презиме, адреса, е-маил и контакт телефон)
– идејну концепцију (до 2000 карактера)
– векторски пдф фајл рада (максимум 2 рада)
– податке о радовима (техника, димензије, година настанка)
– професионалну биографију (ако је уметник има)

предмет рада не сме ни на који начин да буде увредљив на расној, верској или некој другој основи, мора да поштује границе доброг укуса
радови са конкурсном пријавом се шаљу е-маилом на адресу такмицење@еуинфо.рс
Ауторска права радова пристиглих на конкурс прелазе на организатора. Организатори (Делегација ЕУ у Србији и ЕУ инфо центар) имају ауторско право да фотографије радова користе на изложбама или у публикацијама које издају.

Организатори ће путем електронске поште контактирати награђене ауторе.

Награде?

Прва награда – робни ваучер у вредности од 800 ЕУР
Друга награда – робни ваучер у вредности од 600 ЕУР
Трећа награда – робни ваучер у вредности од 500 ЕУР
Награда за 17 аутора чији ће радови ући у ужи круг и бити приказани на изложби „ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ВИШЕ” – поклон ваучери у вредности од 30 ЕУР
Жири и начин гласања?

 Најбољих 19 радова биће изабрани за ужи круг такмичења од стране стручног жирија који ће чинити по један представник уметничке академске заједнице из Србије, Делегације ЕУ, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ЕУ инфо центра.

 Специјална награда публике – сви радови пристигли у конкурсном року биће током 7 дана постављени на Фејсбук налогу ЕУ инфо центра. Ауторски рад који добије највише “лајкова” ући ће директно у ужи круг и биће 20 рад, поред 19 претходно одабраних које ће оцењивати стручни жири. Од укупно 20 ауторских радова у ужем кругу, стручни жири бираће три најбоља рада за прво, друго и треће место.

20 најбољих радова из ужег круга такмичења биће приказано на изложби ауторске уметничке графике  “Заједно можемо више” у Палати Србија (Београд), као пратећи догађај завршне конференције пројекта “Подршка ЕУ социјалној инклузији” која се одржава у новембру 2017.

Изложба ће бити представљена и у ЕУ инфо центру у Београду (од 15. новембра до 15. децембра), а потом и у ЕУ инфо кутку у Новом Саду и Нишу, као и у многим другим градовима широм Србије.

 Зашто учествовати?

Учешћем на конкурсу, поред тога што имају прилику да освоје једну од награда, аутори ће стећи и једно ново искуство у истраживању сопствене земље у процесу трансформације у боље друштво. Такмичење је део кампање „ЕУ за Србију„ чији је циљ да јавности прикаже како све сарађују ЕУ и различите организације и институције у Србији у свим областима живота. Од пролећа 2001. године до данас, ЕУ је Србији донирала више од 3 милијарде евра. Та бесповратна помоћ  обухватила је све области друштва, почев од здравства, преко образовања и реформе јавне управе, до екологије и инфраструктуре, а социјална политика и подршка угроженим групама заузимају високо место на тој листи.  (више информација доступно је на сајту Делегације ЕУ: www.еуропа.рс ).

Све додатне информације у вези са конкурсом можете добити слањем мејла на следећу адресу: такмицење@еуинфо.рс

О Аутору

Financ