Актуелности Вести

Гради се четврти вртић који ће решити проблеме малишана на листи

Изградњом четвртог вртића за децу у Ивањици био би решен проблем малишана који већ дуже време чекају на листи за пријем.

Пројектна документација је готова а укупна инвестиција је 83.590.000 динара. Општина Ивањица је преко Канцеларије за локални економски развој код Министарства привреде аплицирала са пројектом изградње и опремања дечијег вртића у Црњеву тражећи полвину потребних средстава.

Локација за нови вртић је у дворишном простору Основне школе „Кирило Савић“ у Црњеву, у коме живи петина становништва ове општине. Када се заврши моћи ће да прими 115 деце.

У овом тренутку, услуге дечијег вртића очекује 139 малишана, јер су смештајни капацитети постојећих објеката недовољни за повећање обухвата деце. У вртићима „Ђурђевак“, „Звончица“ и „Буковица“, који су део јединствене предшколске установе „Бајка“, услуге једнодневног боравка у укупно 22 групе користи 379 најмлађих Ивањичана.

„Листу чекања изградњом овог вртића смањићемо за 80 одсто. Растеретићемо и постојеће вртиће и ослободили нова места, јер би становници Црњева добили прилику да у свом насељу користе образовне и васпитне услуге ове установе. Пружили бисмо на првом месту адекватне услове за стицање предшколског образовања нашим најмлађим суграђанима, обезбедили нова радна места и услугом обухватили шири круг наше локалне заједнице“, рекла је Весна Николић, директорка предшколске установе „Бајка“.

Изградњом ове образовно-васпитне установе створили би се услови за запошљавање 23 лица: 11 са високом и вишом стручном спремом, 5 са средњом и 7 лица са образовањем првог степена.

Пројектну документацију за изградњу дечијег вртића у Црњеву израдило је предузеће „Конинг“ из Новог Сада, а финансирали су је развојни програм Европски ПРОГРЕС преко Европске уније и Владе Швајцарске са 16.065 евра и општина Ивањица са 1.785 евра.

Укупна нето површина новог вртића је 817 квадратних метара. Због саме конфигурације терена објекат је пројектован тако да има подрум, приземље и спрат.

Блиц/Б. Бојовић

О Аутору

Financ