Вести

ИПАРД шанса за реализацију значајних пројеката

Представници консултатске куће „СИМ ЦЕРТ“ Д.О.О. из Крушевца, у сарадњи са општином Ивањица, одржали су данас презентацију о условима и начину конкурисања код ИПАРД ИИ програма а пољопривредним произвођачима и хладњачарима представљен је и нови производ, органско дјубриво ХУМУСТИМ.

Присутне је у име локалне самоуправе поздравио заменик председника општине Ивањица, Момчило Митровић, посебно нагласивши да ће у сарадњи са државним институцијама пружити максималну помоћ и логистику пољоприврдним произвођачима како би се ова важна привредна грана развијала.

О важности ове презентације уводну реч дала је Слађана Борисављевић, републички санитарни инспектор.

  • ИПАРД програм је доста искоришћен у Војводини, слило се доста новца кроз пројекте,оформљени су многобројни савремени капацитети за прераду. Ми бисмо исто то могли да применимо код нас, да хладњачари који су успешни и ликвидни аплицирају код пиступних фондова и добију средства али и опрему за проширење и унапређење производње. Критеријуми код ИПАРД-а су веома високи и због тога су ове презентације од изузетног значаја како би се успешни пољопривредни произвођачи и хладњачари што боље припремили а њихови пројекти добили зелено светло.-рекла је Борисављевићева.

Други део предавања био је посвећен представљању органског дјубрива ХУМУСТИМ. Реч је о органском дјубриву које поред вишеструког позитивног деловања на раст и развој биљака, спречава негативни утицај различитих стресних фактора као што су: сушење, смрзавање, касне слане, град, оштећења од хемијских препарата приликом спроводјења биљне заштите.

О дејству овог дјубрива са научног аспекта говорили су проф. др Зора Југовић, проф. др Миодраг Пантелић и Слађана Борисављевић – специјалиста за безбедност хране.

Након веома успешне презентације присутни су имали прилику да поставе питања а стручни предавачи конкретним одговорима решавали су све недоумице везане за теме данашњег састанка.

О Аутору

Financ