Вести Култура

Нушићијада без јада, угостила све љубитеље културе, уметности, забаве и смеха

Богати програмски садржаји и специфичност ивањичког фестивала ‘’Нушићијада’’ протеклог викенда у ову варош су довели на хиљаде посетилаца из свих крајева земље и региона. Читав град био је једна велика позорница где су се одвијали бројни културни, едукативни и забавни садржаји а улицама Ивањице током три фестивалска дана дефиловао је свет одевен у костиме који су,бар на трен, вратили време у доба великог писца, комедиографа Бранислава Нушића.

Као и сваке године Нушићијада је почела примопредајом кључева града, које је актуелни председник општине, Зоран Лазовић, уручио лично Браниславу Нушићу (глумац Милан Милосављевић) након чега је прокламован посебан режим живљења током фестивалских дана, без нервозе, секирације и трзавица, уз осмех, забаву и ведрину као препознатљив бренд вароши и народа који у њој живи.

Посебан шарм читавом фестивал дали су најмлађи нушићевци, наследници ивањичког фестивала, обојивши градски парк веселим нотама, шареним бојама, смехом и забавом на дечијој сцени.

У позоришном делу програма, посетиоци фестивала ове године имали су прилику да виде сјајан Књажевско-српски театар у извођењу представе ‘’Госпођа министарка’’, овације публике је изазвао и наступ аматерског позоришта из Горњег Милановца у модерној верзије ‘’Господје министарке’’ а већ традиционално добар наступ имало је и аматерско позориште из Ивањице са поставком комада ‘’Др’’.

Љиљана Стјепановић и Елизабета Ђоревска у комаду ’’Два мириса руже’’, потпомогнуте музиком ’’мариача’’, освојили су срца публике а кабаре ‘’Брак уствари љубав’’ вратио је осмех на лице сваком нушићевцу који се нашо на тераси хотела Парк.

У славу јубилеја обележених кроз ивањички празник весеља културе и забаве ‘’Нушићијада’’ организоване су бројне изложбе, перформанси и дебате. Промовисана је монографија библиотеке ‘’Листови на ветру’’ аутора Емилијана Протића, а отргнута од прашине била су и дела професора др Светислава Марковића.

Конкурс за најбољу сатиричну причу пробудио је знатижељу писаца из свих крајева земље и региона док су најбољи медју њима понели вредне награде. На првом ликовном конкурсу расписаном у оквиру фестивала Нушићијада, пристигло је 50 радова. Тема овогодишњег наградног конкурса била је ,,Срећа је готово увек варљива, а невоља не“. Велико интеросовање изазвала је изложба Нушић фондације у којој је представљен ‘’Нушић као дипломата’’ о чему је одржана и дебата где су говори , директор фондације, Небојша Нушић, професор др Светислав Марковић и драмски писац, новинар и публицист, Миодраг Илић.

У музичком делу програма на бини ‘’Округло па на ћоше’’ звуке старих добрих времена донела је група ‘’С времена на време’’, традиционалну музику у новим аранжманима који су настали уз утицај јазз, поп и класичне музике 20. века донела је група ‘’Диванхана’’, а веселим нотама кишно недељно вече улепшала је ’’Одјила’’. Љубитељи италијанске музике уживали су у концерту групе ’’Амаркорд’’, АМY’С ХОУСЕ, Амy Wинехоусе трибуте банд одушевили су публику ванвременским хитовима ове незаборавне кантауторке. Сјајан наступ имао је и ЕЈО –етхно јазз орцхестра.

На великој концертној сцени музичким варницама пуплику је освојио Жељко Јоксимовић, мераклијски доживљај у варош донео је Харис Џиновић, а до следеће Нушићијаде у веселом ритму госте је испратила група Леxингтон.

Завеса је спуштена враћањем кључева града, уз видну подршку на стотине Ивањичана који су громогласним аплаузом поздравили драгог Нушића (Милана Милосављевића) и поручили му да је ‘’видјен у Ивањици’’ и на дестој јубиларној Нушићијади за коју су припреме већ отпочеле.

О Аутору

Financ