Вести

Обавештење организационог одбора Нушићијаде

Поводом неистина којима се манипулише јавним мњењем од стране  такозваних “прогнаних нушићеваца”, саопштавамо следеће:

Постоји само један фестивал НУШИЋИЈАДА и њега организује општина Ивањица у сарадњи са Туристичком организацијом и Домом културе који су ову популарну манифестацију изнедрили још давне 1968. године.
Удружење грађана КУДЕС учествало је у њеној обнови и било део саме организације све до тренутка када је главни финансијер- општина Ивањица затражила активније учешће у контроли трошења новца, кога уредно опредељује и обезбеђује сваке године за припрему и реализацију фестивала из сопственог будзета.
Иако је у опрганизацији и реализацији фестивала равноправно учествовало осам установа и институција потписника документа ’’Смернице 2014-2017’’, врх Удружења грађана ’’Кудес’’ је самовољно одлучивало о свим програмским садржајима и већини финансијских трансакција. Такав тренд желели су да наставе и у наредном периоду што је изазвало незадовољство код осталих партнера.
Из поштовања према вишегодишњем ангажовању и неспорном доприносу, Удружењу грађана Кудес понуђено да остане саставни део организације фестивала, уз напомену да у све приходе и расходе општина Ивањица као и остали партнери морају имати јасан увид.
Организациони одбор, као највиши орган управљања Нушићијадом, формиран је на седници Општинског већа. У оквиру њега је чак пет чланова Кудеса, међу којима је била и самозвана координаторка фестивала Вера Јовановић. Након једногласног става да будуће функционисање Нушићијаде треба да се заснива искључиво на равноправној партнерској основи, Вера Јовановић поднела је оставку у организационом одбору уз изношење низа неистинитих података у јавност са намером да праву истину заташка причом о такозваној политизацији Нушићијаде, што свакако није тачно.
Због низа утврђених неправилности приликом увида у доступну финансијску документацију општина Ивањица одбила је да плати 1.000.000 динара за документарни филм о 50 година фестивала, за који Кудес није доставио уговоре и валидне рачуне. При том локална самоуправа није консултована пре почетка снимања филма, који је послузио за личну промоцију пар чланова Кудеса.
– На име хонорара члановима  координационог  тима је 2016. године исплаћен износ од 1 000.000 динара, а утврдјено је да су они  добили  само трећину тог новца. Поставља се питање за које намене је утрошена разлика.

-Износи хонорара су фактурисани са три агенције, отваране непосредно пре фестивала а затваране након обављене само једне трансакције!  За све ово постоје потписани уговори, као и изводи из банака који поткрепљују сумњиво пословање руководства Кудеса током претходних година. Ово је само делић неразјашњеног и мистериозног пословања УГ Кудес.

Такође уговори за бину и озвучења још увек су мистерија. Иако смо у директном разговору са ангажованим лицима затражили увид у исте, никада их нисмо добили.  Новац којим је то плаћено Кудес је добио код Министарства туризма и телекомуникација, тако да ни тај податак, односно допуњен финансијиски извештај није стигао у општину Ивањица.

-Све ово изазвало је  оправдану сумњу у транспарентност трошења средстава грађана Ивањице и спонзора фестивала. Управо из тог разлога општина  Ивањица одлучила је да се активно укључи у све процесе припреме и реализације фестивала, као равноправан партнер. Овогодишња Нушићијада, са концертом више у програмском садржају, за потребе смештаја и хране учесника издвојила је око 400.000 динара, док је УГ Кудес на име истих трошкова раније пријављивало близу 1.000.000 динара.

Нушићијада припада једино грађанима Ивањице који су је првобитно основали, поновно обновили и одржали свих претходних година. Потпуно би било неодговорно да се она злоупотребљава зарад личних интереса, од стране Кудесоваца из Београда. Такодје, велико незадовољство грађана Ивањице и спонзора фестивала изазвала је чињеница да уместо плаћања дуговања и планирања следеће Нушићијаде, појединци из Кудеса, су убрзаним корацима одлазили на крстарење по Медитерану са истом “елитом”. На крају се доноси логичан закључак да се УГ Кудес свео на пар особа које нису остале без фестивала, већ без главног извора прихода.
Самим тим уколико је перцепција слободне Нушићијаде заснована на сумњивим финансијским трансакцијама и самовољи појединаца, онда смо је свесно и одговорно ’’заробили’’.

ПОШТОВАНИ ИВАЊИЧАНИ, ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ И ПОШТОВАОЦИ НУШИЋИЈАДЕ ЖЕЛИМО ДА ВАМ КАЖЕМО ДА ЈЕ НУШИЋИЈАДА САМО ЈЕДНА И ОНА СЕ ОДРЖАВА У НАШОЈ ЛЕПОЈ ВАРОШИЦИ А НЕ НА ДОРЋОЛСКОМ ПЛАЦУ ИЛИ НЕКАКВОЈ “СЛОБОДНОЈ ТЕРИТОРИЈИ”.

ДОБРОДОШЛИ! ВИЂЕНИ СТЕ У ИВАЊИЦИ.

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР НУШИЋИЈАДЕ

О Аутору

Financ