Вести

Прилике Преображење 2018

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ПРИЛИКЕ 2018

 Поштовани чувари народног блага, задовољство нам је позвати вас на  16. Фестивал српске изворне песме у петак 17.августа, и на Фестивал дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“ у суботу 18.августа, који се традиционално сваке године одржавају у Приликама, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва  и културолошког идентита Србије.

     Фестивали су  такмичарског карактера  и певачке групе надметаће  се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и конкуренцији женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група, фолклорни ансамбли се такође надмећу за прво, друго и треће место  и најбољи оркестар.

     На Фестивалу изворне српске песме право учешћа имају изворне певачке групе из Србије као и дијаспоре где се гаји и пева српска изворна песма, групе морају наступати у ношњи из краја из кога долазе, свака група у такмичарској конкуренцији пева само једну песму која се изводи без музичке пратње и може трајати најдуже три минута, група може бројати најмање 4 а највише 9 чланова. Наступ певачких група оцењује жири од три члана који формира Организациони одбор Фестивала.

      Пријем група од 11-13  часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 16 часова. Учесници програма морају имати народну ношњу а пожељно је да понесу и обележје КУД-а (натпис, застава).

     Гости Фестивала изворне српске песме су Нада Топчагић и трубачки оркестар Вељка Остојића.

     Пријем дечјих фолклорних ансамбала је у суботу од 12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, свечани дефиле од 16-16:30 а почетак програма у 17 часова. Гости фестивала су су КУД „Срма“ из Куманова.

                               У недељу 19.августа, традиционални народни сабор!

Организатори манифестације су: МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељ, Општина Ивањица а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

О Аутору

Financ