Вести

Пројекција документарног филма о Светозару Боторићу

УТОРАК, 12.ЈУН 19 ЧАСОВА

ПЛАВА САЛА ДОМА КУЛТУРЕ

ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА О СВЕТОЗАРУ БОТОРИЋУ, ПРВОМ СРПСКОМ ФИЛМСКОМ ПРОДУЦЕНТУ, РОЂЕНОМ ИВАЊИЧАНИНУ

 Светозар Боторић  рођен је на Опаљенику код Ивањице 1857, био је српски филмски продуцент, познат као творац првих играних филмова на простору бивше Југославије. Пре бављења филмом је био конобар, потом власник трговачке радње, па кафане на Теразијама. Након што је закупио хотел „Париз“, у њему је отворио позориште под називом „Орфеум“, а од 1908. су се тамо одржавале редовне биоскопске представе. Године 1911. је почео сарађивати са мађарским фотографом  Лујем де Беријем, као и са Илијом Станојевићем-Чичом, који му је режирао два играна филма – Улрих Цељски и Владислав Хуњади и Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа. За време првог светског рата су га аустро-угарске власти интернирале у логор Нежидер, где је и умро.

Продуцирао је више од 20 документарних и два играна филма, а најпознатији од њих је „Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа“ (1911), за који Светозарев унук, Љубомир Михајловић, каже да је „српско благо“.

„Ако неко буде желео да виде на шта је личила Србија, како се живело у Београду пре Првог светског рата када се сатварала савремена Србија и када су људи сањали, као краљ Патар Први, да Србија може да буде балканска Швајцарска, треба да погледа тај филм“, истакао је Михајловић.

О свом деди је рекао да је био велики родољуб, домаћин и визионар.

„Одмах је схватио како да искористи кинематографију да будућим генерацијама представи српску историју, српске корене. Сви смо пролазни и треба да урадимо нешто што ће оставити траг, а најбољи траг је о нашим коренима, оно одакле долазимо и куда идемо“, истакао је Михајловић.

О Аутору

Financ