Вести

Светски дан добровољних давалаца крви

Свим добровољним даваоцима крви Црвени крст Ивањице честита Светски дан добровољних давалаца крви и захваљује се што редовно дају крв у име свих прималаца крви.

Широм света данас се обележава Светски Дан давалаца крви.

Светски дан давалаца крви обележава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер (1868—1943) који је заслужан за откриће крвних група, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Овај дан је почео да се обележава 2004. године у Јоханезбургу.

Широм света 14. јуна се обележава са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама.

Овај дан је посвећен захвалности добровољним даваоцима крви. Обележава се да би се истакла димензија “дељења” и “повезаности” давалаца крви и пацијената. Уз то, усвојен је и слоган “Твоја крв ми је спасила живот. Подели живот, дај крв” да би се привукла пажња на улогу добровољног давања крви која утиче на друштвену кохезију и бригу о другима.

У оквиру Летње кампање добровољног прикупљања крви коју организују Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије, у Ивањици ће се 28.06.2018. реализовати традиционална Видовданска акција добровољног давања крви.

Од 8ч – 14ч трансфузиомобил у центру града

Од 09ч -16ч Техничка школа Ивањица

Подсећамо све грађане узраста од 18 до 65 година да могу и треба редовно да дају крв да би је било довољно за све и да би систем здравствене заштите несметано функционисао.

Хвала свим хуманистима за допринос у обезбеђивању резерви крви за све људе које се лече у систему здравствене заштите Републике Србије.

О Аутору

Financ