Вести

Уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију стамбених решења намењених избегличким породицама

У Клубу посланика у Београду у уторак су уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију 899 стамбених решења намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сада нису трајно збринуте. Стамбена решења су додељена у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). На овај начин избегличким породицама биће купљено укупно 567 сеоских кућа (свака вредности 11.000 евра у динарској противвредности) и додељено 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката (вредност једног пакета 9.000 евра).

Oпштина Ивањица и Комесаријат за избеглице и миграције РС, закључили су Уговор о додели средстава за куповину четири сеоске куће са окућницом и набавку пакета грађевинског материјала за поправку или адаптацију тих кућа. Средства су обезбеђена из буџету Републике Србије у износу од 5.420.062,20 динара. Максималан износ средстава, за куповину куће и грађевинског материјала, по кориснику је 1.355.016,30 динара.

У име Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије скуп  је отворио Вељко Одаловић, генерални секретар у Министарству спољних послова РС.

Одаловић је истакао да је  Регионални стамбени програм део ширег процеса унапређења сарадње земаља у региону ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости, нагласивши значај те сарадње.

„Овај програм је шанса да трајно збринемо најугроженији део избегличке популације, у чему је улога јединица локалне самоуправе пресудна. Само вашим снажним ангажовањем можемо овај процес да успешно приведемо крају“, поручио је Одаловић.

Уручивању уговора градоначелницима и председницима општина присуствовали су бројни гости и то Рамунас Јанусаускас испред Делегације Европске уније у Републици Србији, Колин Смит из амбасаде Сједињених Америчких Држава,  представници земаља донатора, града Београда, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

О Аутору

Financ