Vesti

25. maj – Međunarodni dan nestale dece.

Prema poslednjim podacima od Ministarstva unutrašnjih poslova koji se se odnose na prvu polovinu 2017. godine kada je broj nestanaka dece iznosio preko 400, dok se na osnovu iskustva iz prethodnih godina može reći da se na godišnjem nivou prijavi preko 1000 različitih vrsta nestanaka dece.

Prema podacima Mreže evropskih brojeva za nestalu decu, kao i prema podacima policije, najčešće vrste nestanaka su deca koja beže od kuće ili iz domova za decu bez roditeljskog staranja/hraniteljskih porodica, dok je procenat otete dece ispod 10% od ukupnog broja nestanaka, iako u medijima najčešće čujemo za ovakve slučajeve. Konstantno se apeluje na policijske organe da bez obzira na vrstu nestanka, u potragu bi trebalo da se krene odmah, upravo iz razloga što su deca nezaštićena i mogu biti u riziku od različitih oblika eksploatacije i zlostavljanja.

U narednom periodu će se nastaviti zagovaranje uvođenje sistema alarmiranja javnosti, poznatijeg u Evropi kao Child Alert, kojim bi se i građani/ke uključili u potrage za nestalom decom, pogotovo kada su u pitanju kategorije dece koja su žrtve kriminalnih otmica.

Iz tog razloga Crveni krst Ivanjice realizuje stalnu edukaciju dece I mladih u oblasti programa “ Prevencija trafikinga” , a povodom Međunarodnog dana nestale dece, realizovaće se radionica za podmladak I omladinu Crvenog krsta Ivanjica.

О Аутору

Financ