Вести Култура

Заспанка за војнике

ЗАСПАНКА ЗА ВОЈНИКЕ  – ДОМАЋИ ФИЛМ

12. И 13. НОВЕМБАР, 17:30 И 20 ЧАСОВА,ПЛАВА САЛА ДОМА КУЛТУРЕ

Премијера 2.новембра у биоскопима

Цена карте: 250 динара.

Заспанка за војнике је српски филм редитеља Предрага Антонијевића по сценарију Наташе Дракулић и по мотивима Српске трилогије Стевана Јаковљевића.

Стеван Јаковљевић, професор биологије и учесник Првог светског рата, долази на 20. годишњицу рата и отварање спомен-костурнице у село где је некада боравио заједно са својом првом ратном јединицом, Петом тобџијском батеријом.

Стеван је отишао на изненадно одсуство, касније је прекомандован и један од разлога што долази на постављање костурнице је што жели да сазна шта је било са његовим првим ратним саборцима, посебно непосредно надређеним поручником Александром.

Сусреће само комаданта и кроз њихова сећања отвара се судбина Пете батерије која је престала да постоји баш у том селу, тешки, али и радосни моменти, као и Стеванов и Александров однос који од почетне нетрпељивости постаје пријатељски.

У овој причи о храбрости и пријатељству, лик потпоручника Александра чија се судбина сазнаје на крају, показаће и зашто је српска војска упркос свим недаћама успевала да изнесе толике војне подухвате, јер је један човек, поручник, надређени свесно жртвовао свој живот, пре тога углед и част, да би спасао бар једног свог војника.

Улоге:

Љубомир Бандовић –        командант

Марко Васиљевић – Стеван

Вук Јовановић – Александар

Марко Павловски – Рајко

Ненад Окановић –  Таса

Марко Гверо – Јанкуљ

Александар Ђурица – наредник Милутин

Иван Ђорђевић –    Kрсто Возар

Никола Илић – Траило Живуљовић

Милица Михајловић – Стефанова мајка

Тихомир Арсић –     Радојков отац

Тара Јевросимовић –  Стефанова сестра

Наташа Нинковић – жена у црном

Радош Бајић – Стефанов отац

Небојша Глоговац – сељак

О Аутору

Financ