Vesti

Agroprojekat-mladi i poljoprivreda

Kancelarija za mlade opštine Ivanjica je pored 15 drugih Kancelarija za mlade iz cele Srbije uključena u projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije (AGRI): ka održivom sistemu podrške za mlade poljoprivrednike u Srbiji“, koji se tiče osnaživanja mladih da koriste poljoprivredu kao pokretač ekonomskog  razvoja zajednice sa ciljem povećanja zapošljivosti i zapošljavanja mladih zainteresovanih za poljoprivredu u ruralnim područijima Ivanjice. Ideja je da se mladima omogući  sticanje veština kroz razvoj prilagođenih savetodavnih ciljanih mera kroz koje će mladi razviti ideje za poljoprivredne kompanije koje se oslanjaju na lokalne resurse i istražuju potencijalne lokalne tržišne niše.

Svrha projekta je osnaživanje mladih da daju život vlastitim idejama za ekonomski razvoj zajednice u smislu poljoprivrede, ali i da daju život ruralnim područijima, koja postaju starija i starija, nakon čega sledi migracija mladih ljudi u urbana područja, kroz sprovođenje velikog broja konkretnih aktivnosti od kojih izdvajamo:

1. Sprovođenje istraživanja  o potrebama mladih poljoprivrednika za podrškom i informacijama koje bi mogla pružiti Vlada i nevladine organizacije,

2.  Razvoj i realizacija naprednog programa izgradnje kapaciteta za predstavnike najmanje 15 opština,

3.  Razvoj i pružanje programa za izgradnju lokalnih kapaciteta namenjenih mladih poljoprivrednicima,

4. Osnivanje „Poljoprivrednog savetodavnog centra“ u najmanje 15 opština,

5. Razvoj E- platforme „Poljoprivrednici do poljoprivrednika“.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum – Omladinski klub Novi Pazar i Udruženje mladih agronoma Beograd.

Nakon održanog Kick-of sastanka na projektu, trenutno se sprovode istraživanja o potrebama mladih poljoprivrednika kako u ostalim opštinama tako i u Ivanjici. Anketiranja su završena, a za 18.09.2019. godine je planirana realizacija kvalitativne metode ispitivanja potreba, tj. Fokus grupe u kojoj će učešće uzeti 10 do 15 mladih poljoprivrednika starosti do 40 godina.

Ovim putem pozivamo mlade poljoprivrednike naše opštine da uzmu učešće u realizaciji aktivnosti na projekta.

О Аутору

Financ