Vesti

Eko Kamp 2019

Lokalna Kancelarija za mlade opštine Ivanjica u saradnji sa  Odredom izviđača „Ratko Sofijanić“ već devetu godinu zaredom organizuje „Eko kamp“.

Prvi „Eko kamp“ organizovan je 2011. godine u Ivanjici na kojem su prisustvovali izviđači i saradnici Kancelarija za mlade iz Srbije, dok je naredne 2012. godine dobio i međunarodni karakter, gde smo ugostili 30 mladih izviđača iz Versaja (Francuska). Kampovi 2013., 2014., 2015., u 2016. godine realizovani su u Kušićima, a od 2017. pa do danas Eko kamp realizujemo na Goliji, na prostoru, koji je osmišljen i izgrađen po svim standardima kampovanja. 

Ove godine kamp će po treći put biti  realizovan na planini Golija – Dajićko brdo u novoizgrađenom „Omladinskom kampu“. Kamp na planini Golija obuhvata prostor od 19.4 ara na kom se nalazi novoizgrađeni objekat površine 67 metara kvadratnih koji sadrži toalete, kupatila, kuhinju i nekoliko višenamenskih prostorija. Dvorište kampa uređeno je kroz postavljanje poligona za vežbanje, Avantura parka, Kućice na drvetu, Amfiteatra za predavanja u prirodi i sprava u vidu ljuljaški, klackalica, klupa itd. U okviru dvorišta nalazi se i kamping prostor koji je ključni za realizaciju ovog Eko kampa. 

Cilj ove akcije-kampa jeste promocija volonterizma i aktivizma mladih, izlaska u prirodu, zdravih stilova života,  važnosti zaštite životne sredine, zdrave okoline, zdravlja i afirmisanje planine Golija kao velikog turističkog potencijala koji ćemo postići realizacijom brojnih aktivnosti različitog karaktera. U okviru „Eko kampa“ biće realizovan niz aktivnosti edukativnog karaktera kroz koje će biti obuhvaćene teme životne sredine, parka prirode, zdravlja, rekreacije, kao i ishrane mladih. Deo kampa će biti posvećen upoznavanju i proveri izviđačkih veština, veštarstva i znanja aktivnosti vezanih za program izviđača, kao i opšteg znanja o ekologiji. Na kampu će učešće uzeti i “Služba za delovanje u vanrednim situacijama” opštine Ivanjica, kao deo Kancelarije za mlade, kroz organizaciju aktivnosti vezanih za bezbednost i preživljavanje u prirodi, alpinizmu. Pored navedenih aktivnosti, učesnici će moći da uživaju u sportu, igrama bez granica, društveno korisnim aktivnostima i kulturno zabavnom programu, radionicama o aviomodelarstvu, kao i proveri njihove orjentacije u prostoru kroz učešće u aktivnosti pod nazivom “Orjentiring”. Učesnicima će kroz realizaciju aktivnosti biti predstavljen i Progam „Mladi u prirodi“, koji Kancelarija sprovodi kroz redovne aktivnosti i na taj način mlade odvaja od svakodnevice i okreće lepoti života u prirodi. Mladi će se takođe okušati u izgradnji novih sadržaja na Kampu i revitalizaciji postojećih. Na kampu će prisustvovati: volonteri lokalnih Kancelarija za mlade iz regiona i širom Srbije, planinke i izviđači, kao i saradnici Kancelarije za mlade opština Ivanjica. 

Ovo je prilika za sve učesnike da steknu nova poznanstva i znanja.

Ovom prilikom Vas pozivamo da učestvujete i budete gosti na našem kampu koji polako prerasta u tradiciju.

U prilogu mejla šaljemo Vam preliminarnu satnicu “Eko kampa 2019” gde se detaljnije možete informisati o aktivnostima.

Prijave za kamp možete vršiti  putem mejla kzm.ivanjica@hotmail.com (u kojem ćete navesti imena i prezimena učesnika, datume njihovog rođenja kao i mesto odakle dolaze), u prostorijama Kancelarije za mlade ili na brojeve telefona 032/665-414; 064/88-99-486 – Ivan ;064/419-24-07 – Aleksandar.

Za sve učesnike na kampu obezbeđeno je: kamp mesto, hrana i osveženje, put od Ivanjice do kamping mesta kao i uslovi za ličnu higijenu.

Troškovi koje imaju učesnici kampa su jedino put do Ivanjice i kotizacija za učešće na kampu 1.000,00 rsd po učesniku.

Rok za prijavljivanje je 11.08.2019. godine do 15 časova.

О Аутору

Financ