Vesti Kultura

Manastir Kovilje uz veliki broj vernika i posetilaca proslavio svoju krsnu slavu!

Povodom slave manastira u Kovilju, u petak 26.jula posle svečane liturgije i bogosluženja održan je kulturno-umetnički program u organizaciji Doma kulture Ivanjica i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah Ivanjica“ pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica.

     Učesnici programa prvo su posetili manastir, pomolili se Bogu za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih a zatim zapevali „Pomozi nam Višnji Bože“, Himnu o Kovilju i mnoge druge pesme o Goliji i Javoru. Orilo se manastirsko dvorište od srpske pesme  na radost monahinja, vernika i hodočasnika.

    Kulturno-umetnički program je počeo svečanim defileom od manastira do saborišta, a zatim su nastupale najbolje izvorne pevačke grupe, instrumentalisti, i humoristi. Tradicionalni sabor okupio je oko 300 posetilaca, među kojima su bili meštani, gosti iz Beograda iz Humanitarne organizacije “Stara Raška”, gosti iz svih krajeva Srbije, koji podržavaju ovakve manifestacije i daju svoj doprinos očuvanju tradicije, kulturološkog identiteta i izvornog narodnog stvaralaštva.
Pesmama o Kovilju, Goliji i Javoru predstavile su se izvorne pevačke grupe ivanjičkog kraja a gosti iz Požege i Sevojna izvornim pesmama svoga kraja

     Smatra se da je manastir Svetog Arhangela Gavrila nastao s kraja 12. i početkom 13. veka, sudeći po ostacima živopisa i predanja. Manastir Kovilje je ženski manastir i  pripada eparhiji Žičkoj srpske pravoslavne crkve.
Tokom svoje burne istorije, manastir Kovilje je zauzimao važno mesto u duhovnom, nacionalnom i političkom životu pravoslavnog naroda Starog Vlaha i bio je mesto gde je osnovana jedna od najstarijih škola u Srbiji. Danas Manastir Kovilje predstavlja značajni duhovni, kulturni i liturgijski centar koji izaziva divljenje.

О Аутору

Financ